mjesto za top banner

28. VELJAE 2012. 16:50h

Zvonimir Mršić prvi dan u fotelji šefa Podravke i već izbio skandal

Zvonimir Mršić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Prvi radni ponedjeljak bivšeg koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića u fotelju šefa Podravkine uprave i - umalo skandal.

Oproštajni govor

Svojim kašnjenjem na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća razgnjevio je oporbu.

- Morao je biti ovdje i osobno nas izvjestiti da je otišao tamo kamo je otišao. Trebao nam je objasniti što je i kako radio kao gradonačelnik i što ostavlja za sobom. Trebao je nama vijećnicima također zahvaliti na suradnji. Sramota je da čovjek koji je vodio grad sada nije ovdje - obrušio se na Mršića Ernest Forjan (HDZ).

Zoran Gošek, predsjednik Gradskoga vijeća potom je objasnio da je dojučerašnji gradonačelnik trebao doći, ali je neposredno prije početka sjednice nazvao i kazao kako je spriječen.

- Što je to iskrslo, ne znam - rekao je Gošek.

Novi šef Podravkine uprave jučer je sastančio s izvršnim menadžmentom, pa nije isključeno da se to odužilo. Vjerojatno je bilo riječi o kadrovskim pitanjima - tko će ostati, a tko će morati otići jer se ne uklapa u iznimno ambiciozne planove nove garniture.

Mršić se ipak pojavio pretkraj sjednice i odradio "oproštajni govor" o 11 godina na vlasti. Na sjednici je u prvome planu bila njegova "nasljednica" Vesna Želježnjak. Među vijećnicima se razvila rasprava o tome kako je uopće zvati.

- Obnašateljica dužnosti gradonačelnika, zamjenica gradonačelnika. To je službeni izraz prema uputi Ministarstva uprave, molim da ga koristite - sugerirao je Gošek nakon što je "naribao" vijećnicu Anicu Desnicu jer se V. Želježnjak obratila s "gospođo gradonačelnice".

Trošak ili ušteda

Nova gradonačelnica (mi ćemo je tako zvati), pak, pojadala se da je, s odlaskom Mršića u Podravku i drugog zamjenika gradonačelnika Dražena Prosa u Ministarstvo poduzetništva, "ostala sama" i da će joj biti potrebni savjetnici.

Da bi joj to omogućili, vijećnici su jučer izmijenili gradski statut te odredili da će "volonterska naknada" savjetnicima iznositi oko 3000 kuna.

Oporba se pobunila ustvrdivši kako je riječ o nepotrebnom trošku te da nije limitiran broj mogućih savjetnika, na što je V. Želježnjak objasnila da će gradski proračun znatno uštedjeti zbog odlaska D. Prosa te stoga što će ona primati plaću kao saborska zastupnica.

Vijećnica Helena Hećimović, doznajemo, bit će prva - savjetnica obnašateljice dužnosti gradonačelnika, zamjenice gradonačelnika.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!