mjesto za top banner

31. SRPNJA 2015. 09:46h

Zračne snage HRZ i PZO u četvrtak ugasile požar kod Kistanja

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatakog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u četvrak su u popodnevnim satima ugasile požar na lokaciji Lalići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, priopćio je MORH. U akciji gašenja sudjelovala su dva zrakoplova Canadair CL-415 i dva zrakoplova Airtractor AT-802 A Fire Boss.
 
Pilot Airtractora satnik Mario Juršić koji je sudjelovao u gašenju požara rekao je kako se radilo o požaru koji je u samom razvoju zaustavljen angažmanom dva Canadaira, a Airtractori su gasili rubna područja tako da je na vrijeme spriječeno njegovo daljnje širenje prema Nacionalnom parku Krka. „Vodu smo uzimali na Prokljanskom jezeru i Visovcu, a naš je učinak bio pružanje pomoći Canadairima u početku gašenja te na kraju saniranje pojedinih dijelova požara do potpunog gašenja zajedno sa zemaljskim vatrogascima“, istaknuo je Juršić.
 
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 2. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 72 požarišta (16 u Zadarskoj i  Dubrovačko-neretvanskoj,  15 u  Splitsko-dalmatinskoj, 14 u Šibensko-kninskoj i 11 u Istarskoj županiji).
 
U 37 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 30. srpnja 2015. sveukupno provele 734 sata u akcijama gašenju požara, odnosno punih 30 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od  28 000 tona vode. Tako?er, helikopterske posade prevezle su i oko 200 zemaljskih vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske, zaključuju iz MORH-a.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!