mjesto za top banner

26. KOLOVOZA 2015. 11:11h

Zoran Milanović: Problem Imunološkog smo riješili, a nismo ga stvorili

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada je u srijedu donijela odluku o osiguranju sredstava u procesu preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod u javnu ustanovu, naloživši CERP-u da na račun tog društva uplati prvih 3,2 milijuna kuna.

Za provo?enje te odluke zadužuju se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), pri čemu CERP u ime i za račun RH uplaćuje prvih 3,2 milijuna kuna na račun Imunološkog zavoda radi nastavka procesa preoblikovanja tog društva i osiguravanja uvjeta za osnivanje i početak rada javne ustanove, o čemu je uredbu Vlada donijela prošlog tjedna.

CERP-u se odobrava i da uplatu sredstava izvrši iz financijskih sredstava ostvarenih upravljanjem dionicama/poslovnim udjelima u vlasništvu države i drugih imatelja prema članku zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH.

"Problem smo rješili, a nismo ga stvorili", kazao je na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović, dok je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić naglasio da je to nova faza u rješavanju problema oko Imunološkog zavoda.

"Prošli tjedan smo donijeli uredbu jer neisplata plaće za tri mjeseca u Imunološkom bi od 1. rujna mogla izazvati stečaj i potpuno zaustaviti proces preoblikovanja", kazao je Grčić, dodajući da se zato današnjom odlukom omogućava CERP-u da uplati 3,2 milijuna kuna na račun trgovačkog društva Imunološki radi omogućavanja nastavka procesa preoblikovanja.

"Država je većinski vlasnik Imunološkog i pokretanje stečaja onemogućilo bi prijenos imovine na novu ustanovu i zaustavilo proces preoblikovanja, a današnjom odlukom taj se proces nastavlja planiranom dinamikom", poručio je na sjednici Grčić.

Uredbom Vlade od prošlog tjedna Imunološki zavod postaje javna ustanova od strateškoga i općega gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, u svrhu osiguravanja opstojnosti proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav Hrvatske i zaštite zdravlja njezinih stanovnika.

Njome je propisano da Imunološki zavod počinje s radom danom upisa u sudski registar, a danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti prenose se i sva prava i obveze vezane uz prenesenu djelatnost na Zavod, te Imunološki zavod d.d. daje Zavodu pravo korištenja svojih prostora i opreme.

Danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti na Zavod prenose se ugovori o radu radnika Imunološkog, koji su do dana stupanja na snagu ove uredbe bili zaposleni u Imunološkom na neodre?eno.

U roku od osam dana od dana stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti, Zavod će preuzeti arhivu i dokumentaciju dioničkog društva, a u istom roku Vlada će posebnom odlukom prenijeti imovinu Imunološkog zavoda d.d. na Zavod te sva prava i obveze vezane uz prenesenu imovinu.

Za osnivanje i pripremu početka rada Imunološkog zavoda osigurana su sredstva u proračunu na poziciji Ministarstva zdravlja, čiji će ministar u roku od osam dana od dana stupanje uredbe na snagu imenovati i privremenog ravnatelja Zavoda. On je obvezan podnijeti prijavu za upis Zavoda u sudski registar te obaviti druge poslove vezane uz taj upis i organizirati početak rada Zavoda, a mandat mu traje do imenovanja ravnatelja Zavoda temeljem javnog natječaja.

Odluka o preoblikovanju Zavoda uslijedila je nakon neuspjele privatizacije tijekom koje je početkom srpnja Vlada odbila ponudu tvrtke Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!