mjesto za top banner

18. SVIBNJA 2012. 11:52h

Zeleni zajedno: Protivimo se golf igralištu, uništit će Mrežnicu

Ekologija

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zalažemo se za razvoj, ali ne baš i za golf igralište. Koja bi to elita dolazila ovdje? Mislim da bi se time postepeno uništila lijepa Mrežnica – smatra Marija Perušić, vijećnica Gradskog vijeća Duge Rese, pripadnica političke opcije Zeleni zajedno.

Bez obzira na njezino izlaganje, Gradsko vijeće je usvojilo Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Duge Rese koje omogućavaju da se između Mrežniče Varoši i Pećurkova Brda izgradi golfski teren sa 18 rupa, veličine oko 80 hektara. Uz teren su predviđeni prateća infrastruktura s akumulacijskim jezerom, klupska kuća, parkiralište, ugostiteljski objekti s najviše dvije stotine ležajeva...

– Prije izgradnje golfskog terena potrebno je izraditi detaljni plan uređenja tog prostora i studije utjecaja na okoliš – objašnjava pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša i imovinu Grada Mladen Rakočević.

Ekološko društvo Pan iz Karlovca negoduje što u materijale za vijećnike nije uvršten cjelovit spis primjedbe koje je to ekološko društvo dalo na taj dio izmjene prostornog plana.

– Turizam kakav se razvio na Mrežnici je u suprotnosti golf-turizmu. Problem je u tome što će se trošiti mnogo vode na održavanje terena, kao i pesticida, koji mogu zagaditi podzemne zalihe vode... – nabraja član Upravnog odbora Eko pana Denis Frančišković primjedbe.

Ruku za novi prostorni plan dignuo je i HSLS-ov vijećnik Davor Bišćan.

– Kamo sreće da imamo više sadržaja oko kupališta, naravno uz poštivanje zakona i uza sve kontrole. Paranoja nije dobra – smatra liberal Bišćan.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!