mjesto za top banner

25. SRPNJA 2012. 23:03h

Zeleni o Plominu: Ministar Zmajlović odlučio se na poslušnički pristup

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Udruge "Zelena Istra" i Zelena akcija u današnjem priopćenju neprihvatljivim ocjenjuju to što se ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odlučio za, kako navode, "poslušnički pristup" s obzirom na jučerašnju izjavu u Puli da će Termoelektrana Plomin C biti "definitivno na ugljen".

On je to istaknuo neovisno o tome što Ministarstvo kojem je na čelu još nije izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i premda je projekt suprotan prostornome planu Istarske županije, navodi se u priopćenju.

Udruge se osvrću i na jučerašnju konferenciju za novinare na kojoj su prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i član Uprave za razvoj i investicije Rodoljub Lalić izvijestili da je objavljen poziv za iskaz interesa za Termoelektranu Plomin. Sudionici konferencije pokušali su predstaviti taj neobavezni 'poziv' kao objavu pravog natječaja, navode zeleni, ocjenjujući to "stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji tog projekta".

To je, nažalost, potpuno u skladu s proceduralnim manipulacijama koje prati prvi potpredsjednik vlade neprihvatljivim guranjem te termoelektrane.

Zelena Istra i Zelena akcija pozivaju Istarsku županiju da se izbori za poštovanje svoje odluke o Plominu 'C' na plin ili da svojim građanima omogući da se o tom problemu očituju na referendumu.

Ističu kako vlada - umjesto povećanja energetske učinkovitosti i većeg korištenja domaćih obnovljivih energetskih izvora, što bi, kako dodaju, bilo u skladu s europskim trendovima razvoja 'zelene energetike' - gura zastarjele i prljave projekte koji će, ako se ostvare, skupo stajati i zbog utjecaja na okoliš i zdravlje i zbog poskupljenja električne energije.

"Poznato je da je Enco Tireli, direktor izgradnje TE Plomin 2 i voditelj proizvodnje u TE Plomin 1, izradio analizu po kojoj će TE Plomin 'C' imati gubitak od čak 1,15 milijarda eura. Vjerojatno je da će, u slučaju realizacije projekta, taj gubitak biti prenesen na građane, što će uzrokovati porast cijene električne energije", zaključuje se u priopćenju za javnost Zelene Istre i Zelene akcije koji su potpisali Toni Vidan i Dušica Radojčić.  (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!