mjesto za top banner

20. LIPNJA 2012. 13:01h

Zelena akcija: Milanoviću i Zmajloviću, pokažite kičmu, odbacite `Omblu`

Sjednica Vlade RH

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zelena akcija je ispred Vladine zgrade održala tiskovnu konferenciju kojom je pozvala Vladu da odustane od projekta gradnje hidroelektrane Ombla koju zeleni ocjenjuju štetnom za očuvanje okoliša...

"Još jednom tražimo od Vlade da odbaci projekt HE Ombla. Prije gotovo dva tjedna su objavljeni rezultati revizije studije utjecaja na okoliš i nogometnim riječnikom rezultat je 3:1. Dakle, troje stručnjaka je procijenilo da studiju treba odbaciti. Do danas se to nije dogodilo. Ne samo to, nego je nakon objave tih rezultata prvi potpredsjednik Vlade izjavio: Ombla ide dalje. Dakle, negirajući uopće rezultate revizije, negirajući znanost, obezvrijeđujući cijeli taj postupak, usudio se prejudicirati odluku cijele Vlade i najavio da Ombla ide dalje", rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić koji je novinarima objasnio zbog čega su danas organizirali prosvjed ispred Vlade.

"Tražimo od predsjednika Vlade Milanovića i novog ministra Zmajlovića da pokažu kičmu, da se usprotive takvoj samovolji prvog potpredsjednika i da postupe u skladu s mišljenjem neovisnih revizora i odbace ovaj štetni projekt", izjavio je Ivčić.

Zelena akcija je pojasnila i zbog čega smatraju da je projekt gradnje HE Ombla štetan.

"Već je poznato da je studija za ovaj projekt napravljena još davne 1999. godine. Tada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas. Sada je to područje predloženo da uđu u Naturu 2000, dakle europsku mrežu zaštićenih projekata. Vilina spilja, koja bi bila potopljena u slučaju ovog projekta je bogata bioraznolikošću i zaista nema nikakvog razloga da se ovaj projekt realizira", pojašnjava Ivčić.

Kako se protivnicima gradnje hidroelektrane često spočitava da ne nude nikakvo konkretno riješenje, ovaj put su iz Zelene akcije ponudili bolji način trošenja novca planiranog za HE Ombla.

"Tragična je činjenica da se u distribuciji električne energije u Hrvatskoj gubi gotovo dvostruko više energije nego je to prosjek Europske unije. Vrijednost ovog projekta je oko milijardu kuna. Kada bi se taj novac uložio u poboljšanje distributivne mreže, kada bi se smanjili ovi gubitci, ovaj projekt snage 68 megawata jednostavno ne bi bio niti potreban", smatraju Zeleni još jednom povezujući ovaj projekt s, po njima također ekološki upitnom, gradnjom golf terena na Srđu.

"Takva nagađanja postoje već dulje vrijeme. Očito je da sama hidroelektrana nije financijska isplativa. To je relativno mala snaga, cijena je vrlo velika i s opravdanjem se postavlja pitanje je li razlog za gradnju opve hidroelektrane izvioz vode za arapske zemlje ili osiguranje vode za funkcioniranje golf terena na Srđu", zaključio je Bernard Ivčić. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!