mjesto za top banner

U EUROPI KAO U SIBIRU

6. SIJENJA 2009. 15:16h

Zbog zavade Kijeva i Moskve pati istočna Europa

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iako je Rusija Ukrajini isporučivala plin po nižoj cijeni, Ukrajina se našla u dugovima, a zbog neodgovornost Ukrajine plaća Europa.

Zemlje središnje i istočne Europe osjetile su u utorak pravu težinu rusko-ukrajinskog spora oko cijene plina nakon što je isporuka tog energenta regiji drastično smanjena.

Zemlje koje su posebice pogođene novonastalom situacijom su Austrija, u kojoj se nalazi jedan od tri najvažnija plinska terminala u kontinentalnoj Europi, te Mađarska, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Makedonija, Grčka i Turska. Smanjenje isporuke ruskog plina preko Ukrajine potvrdile su u utorak i Poljska i Češka.

Sve spomenute zemlje prisiljene su posegnuti za svojim rezervama kako bi nadoknadile pad opskrbe ruskim plinom o kojem su uvelike ovisne brojne zemlje.

Rusija prkosi hladnoći

Drastičan pad opskrbe plinom pritom dolazi u vrijeme kada je u cijeloj Europi povećana potrošnja plina zbog vala hladnoće koji je temperature spustio i na minus 26 stupnjeva Celzija, kao u Leipzigu na istoku Njemačke.

Ukrajinski Naftogaz priopćio je da mu je isporuka iz Rusije smanjena s 221 milijuna prostornih metara plina u ponedjeljak na 92 milijuna prostornih metara u utorak.

Bugarska, koja osigurava tranzit ruskog plina prema Makedoniji, Grčkoj i Turskoj, potvrdila je informaciju o prekidu isporuke, a slijedile su potvrde i Mađarske, Rumunjske i Hrvatske.

Francuska bez problema s opskrbom

U Francuskoj, međutim, rusko-ukrajinski plinski spor "nema nikakvog utjecaja na opskrbu".

Njemačka je putem svog ministra gospodarstva Michaela Glosa pozvala u utorak Rusiju i Ukrajinu na povratak pregovorima. Glos bi se isti dan trebao sastati s potpredsjednikom Gazproma Aleksandrom Medvedevim koji na europskoj turneji brani stajalište Moskve.

Češki ministar industrije i trgovine Martin Riman je na razgovorima u Kijevu ocijenio da pad isporuke ruskog plina zemljama Europske unije predstavlja "radikalnu" promjenu dosadašnjeg stanja.

Smanjenje isporuka je u ponedjeljak šefu Gazproma Alekseju Milleru odobrio ruski premijer Vladimir Putin.

Nastupa scenarij iz 2006.?

Rusija je 1. siječnja prekinula dostavu plina Ukrajini zbog duga i nove cijene plina za 2009. Rusija isporučuje Europi 40 posto od sveukupne količine uvezenog plina koji gotovo u cijelosti prolazi Ukrajinom.

Moskva i Kijev razmjenjuju optužbe i uvrede. Rusija tvrdi da je Ukrajina "ukrala" dio ruskog plina namijenjenog Europi dok Ukrajina osuđuje "pretjerane cijene" koje traži Moskva.

Ovaj sukob potpiruje bojazni od ponavljanja scenarija iz 2006. godine kada je ukrajinsko-ruski spor oko plina ozbiljno poremetio opskrbu plinom u više europskih zemalja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!