mjesto za top banner

1. LIPNJA 2011. 17:33h

Zbog njemačke gluposti i u Hrvatskoj pala prodaja krastavaca za 50 posto!

krastavac

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dok brojne zemlje Europe i dalje zatvaraju vrata uvozu krastavaca i drugog povrća iz Španjolske, ali i Njemačke, koja ima najviše umrlih i zaraženih smrtonosnom E. coli (EHEC), njemački ministar poljoprivrede Robert Kloos sve je šokirao današnjim priznanjem da krastavci iz Španjolske ipak nisu uzročnik epidemije te da izvor zaraze još nije jasno utvrđen.

Od četiri krastavca uvezena iz Španjolske, na kojima je otkriven patogen EHEC, dva, naime, nisu imala soj koji je odgovoran za epidemiju, a dva se još analiziraju, potvrdila je i čelnica njemačke zdravstvene organizacije u Hamburgu. Stoga je sve očitije da je istraga o zarazi – koja je u Njemačkoj i Švedskoj odnijela najmanje 16 života – opet na početku. I možda joj i nisu kumovali “omraženi” krastavci, zbog kojih španjolski proizvođači trpe goleme štete od oko 200 milijuna eura tjedno?! Španjolska ministrica poljoprivrede Rosa Aguillar tvrdi da je nepravedno što se njihova zemlja optužuje bez čvrstih dokaza te da nije isključena ni tužba protiv Njemačke.

Sumnjalo se da je zaraza u Njemačku stigla s uvezenim krastavcima iz Almerije i Malage. No, na listi osumnjičenih sad je i povrće iz Danske ili Nizozemske s obzirom na to da je najviše zaraženih zabilježen u okolici Hamburga na sjeveru Njemačke. Dok se traže krivci, tzv. krastavac bakterija sve više štete pričinjava i u zemljama u kojima nije zabilježen nijedan slučaj zaraze E. coli, poput RH. Iako u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da u nas ne prijeti opasnost od zaraze jer prate situaciju, a pojačali su i mjere nadzora na granici, domaćim proizvođačima prodaja sezonskog povrća, poglavito krastavaca i rajčica, pala je 50 posto, kaže predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec.

Nekontroliranim uvozom, legalnim i ilegalnim, te dampinškim cijenama trgovaca godinama se, tvrdi on, sustavno uništava domaća proizvodnja, a kako je građanima povjerenje dodatno poljuljala i carinska afera, nije čudno, objašnjava on, što ne vjeruju deklaracijama i obećanjima trgovaca – i jednostavno ne kupuju. Ne pomažu ni akcije na kojima se krastavci prodaju u bescjenje – za samo dvije kune kilogram.

Domaće je najbolje

– Domaće povrće je najkvalitetnije i najsigurnije. U RH nemamo ni zagađene poljoprivredne površine niti stajsko gnojivo dobiveno od kojekakvih hibridnih životinja, a i višestruko je kontrolirano – tvrdi Zagorec, koji poziva mjerodavne na još jače kontrole i analize uvoza.

– Mi proizvođači jako dobro znamo kad inspekcija radi na granici jer tada potrošnja domaćeg raste – dodaje. Iako je mutirana E. coli jednako opasna za oba spola, većina od više od 1200 oboljelih iz 10-ak zemalja su žene, kao i 15 umrlih, pa stručnjaci sumnjaju da se širi preko salate, koja se jede sirova, a žene je, jer paze na kilograme i celulit, jedu u puno većim količinama od muškaraca.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!