mjesto za top banner

JAČANJE RECESIJE

23. SIJENJA 2009. 12:12h

Zbog Microsofta pali indeksi na Wall Streetu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Jedan od razloga pada je i razočaranje zbog upozorenja Microsofta da više neće objavljivati procjene budućih poslovnih rezultata.

Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi pali zbog slabih poslovnih rezultata Microsofta i novih makroekonomskih podataka koji ukazuju na jačanje recesije.

Dow Jones indeks pao je 1,28 posto, na 8.122 boda. S&P 500 indeks potonuo je, pak, 1,52 posto, na 827 bodova, dok je Nasdaq indeks izgubio 2,7 posto, zaronivši na 1.465 bodova.

Cijena dionice Microsofta pala je gotovo 12 posto, nakon što je taj softverski div izvijestio o 11-postotnom padu dobiti u proteklom tromjesečju i najavio otpuštanje 5.000 radnika u idućih 18 mjeseci.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Ulagače je razočaralo i upozorenje Microsofta kako, zbog nestabilnih uvjeta na tržištu, više neće objavljivati procjene budućih poslovnih rezultata.

Nestabilnost bankarskog sektora

Bankarski je sektor i dalje nestabilan. Cijena dionice Bank of America pala je više od 14 posto, nakon vijesti da je ostavku podnio John Thain, bivši izvršni direktor Merrill Lyncha, investicijske banke koju je BoA preuzela.

Analitičari kažu da nije neobično da jedan od izvršnih direktora podnese ostavku kada se dvije kompanije spajaju, no neobično je što BoA nije dala pobliže objašnjenje.

Uz to, ulagače su pokolebali novi makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje recesije. Jučer je, naime, objavljeno da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima dosegnuo neočekivano visokih 589.000, dok je broj započetih gradnji kuća u prosincu pao za 15,5 posto, na dosad najnižu zabilježenu razinu.

I na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 0,2 posto, zaronivši na 4.052 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 0,9 posto, na 4.219 bodova.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!