mjesto za top banner

1. TRAVNJA 2013. 15:18h

Zaobalne vode prijete Sisku

Poplave u Sloveniji: Vodeni val na Dravi 5. studenog 2012.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Sisačkom području prijete zaobalne vode nastale naglim otapanjem snijega i kišom tako da su mnogi vrtovi i dvorišta pod vodom koja prodire i u gospodarske zgrade, podrume i suterenske stanove.

Javna vatrogasna postrojba iz Siska, dobrovoljna vatrogasna društva i ekipe Hrvatskih voda, jučer su imale 80 intervencija i tijekom današnjeg dana očekuje se još toliko na području Žabna, Starog Praćna, posavskih sela, te u sisačkim naseljima Galdovo, Zeleni Brijeg i još nekima. Crpkama Hrvatskih voda i vatrogasaca prazne se brojna jezera zaobalnih voda.

"Obišli smo sva ugrožena područja. Stanje je pod nadzorom, pa još nisamo aktivirali županijsk stožer. Sudeći prema kretanju vodostaja, ne očekujemo da će biti nužno proglasiti izvanredne mjere obrane. Osim toga, voda je puštena u retenciju Lonjsko polje, pa je porast vodostaja Save zaustavljen", rekao je sisačko-moslavački dožupan Andrija Rudić.

Uz cijeli tok Save na području Sisačko-moslavačke županije proglašene su redovne mjere obrane od poplava.

Iako je Sava uzvodno od Siska u stagnaciji ili opadanju, na sisačkom se području tijekom noći očekuje visoki vodni val Kupe, koji je prošao kroz Karlovac, pa opasnost još nije minula.

Voda je ponovo preplavila cestu Žažina - Mala Gorica i Hrastelnica - Palanjak, pa je promet na njima prekinut. Na najugroženijim mjestima uz Savu podignuti za zečji nasipi.

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!