mjesto za top banner

NEVIĐENO VESELJE

23. SIJENJA 2010. 20:25h

Zagvožđani cijeli dan obilazili tunel Svetog Ilije

Tunel Brinje, najbolji tunel u Europi

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Mnoštvo znatiželjnika cijelog su dana od sjevernog portala do izlaza u Bastu u Baškoj vodi prevozili autobusi zagrebačke Hidroelektre.

Nekoliko tisuća Zagvožđana i žitelja Imotske krajine sudjelovalo je u subotu u narodnom veselju koje je u povodu probijanja 4255 metara dugog tunela Sv. Ilije kroz Biokovo organizirala općina Zagvozd.

Sve znatiželjnike, a bilo ih je puno, cijelog su dana od sjevernog portala do izlaza u Bastu u Baškoj vodi prevozili autobusi zagrebačke Hidroelektre, a bilo je i onih koji su išli pješice, pa čak i traktorima.

Za slavljenike su organizatori priredili 250 litara čobanca i pečenog vola od 350 kilograma, te stotine litara piva i vina.

Tunel je obišao i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader sa suradnicima u pratnji predstavnika lokalnih vlasti.

- Ovo je jedan od najbitnijih projekata za Zagvozd, Imotsku krajinu, pa i za cijelu Županiju. Njegovom realizacijom Zagvozd će doživjeti dugo očekivani gospodarski razvoj. Samim time imamo i sve preduvjete za razvoj turizma, a u konačnici vratit ćemo raseljeno stanovništvo i popraviti demografsku sliku Zabiokovlja - izjavio je načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće.

Gradnja tunela započela je prije nešto manje od dvije godine, kada je obavljeno prvo miniranje sa sjeverne strane. Dužina glavne tunelske cijevi iznosi 4249 metara, a servisna tunelska cijev duga je 4255 metara. Do sada je u tunel uloženo oko 160 milijuna kuna.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!