mjesto za top banner

23. KOLOVOZA 2012. 19:35h

Vuković: Nova Gradiška će vratiti spornih 10 milijuna kuna

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nakon što je Vlada danas povukla suglasnost za zaduženje grada Nove Gradiške za 10 milijuna kuna, predsjednik novogradiškog Gradskog vijeća Mirko Golovrški i gradonačelnik Josip Vuković najavili su da će grad vratiti posuđeni novac, ističući pritom kako to znači da u gradu neće biti razvojnih investicija.

<< Vuković u problemima: Vlada povukla suglasnost za kredit od 10 mil. kuna >>

"Ako je Vlada povukla suglasnost za kreditiranje razvojnih programa grada, Grad će vratiti novac sukladno  zakonskim propisima", stoji u izjavi za medije Golovrškog i Vukovića. Izražavajući žaljenje zbog takve odluke, ističu da će uskraćenje kreditnih sredstava značiti da u gradu neće biti ni razvojnih investicija.

Oni su se u svojoj današnjoj izjavi za medije osvrnuli i na optužbe o krivotvorenju dokumenta. "Imamo dokumentaciju da ništa nismo falsificirali i radili bez suglasnosti s ministarstvom financija, što ćemo nadamo se uskoro moći i dokazati", navode u izjavi.

Vlada je danas povukla suglasnost na zaduživanje grada Nove Gradiške za 10 milijuna kuna koju je dala u lipnju, na temelju falsificiranog dokumenta o suglasnosti Gradskog vijeća, koje o toj temi nikad nije odlučivalo, potvrdio je novinarima ministar financija Slavko Linić nakon za javnost zatvorenog dijela sjednice Vlade. Linić je uvjeren da će banka sada od Grada naplatiti dani kredit.

Protiv Golovrškog, Vukovića i gradskog pročelnika Zlatka Zebića zbog sumnji da su suglasnost Vlade o zaduživanju grada u iznosu od deset milijuna kuna pribavili krivotvorenom odlukom Gradskoga vijeća, Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskome Brodu početkom srpnja podnesena je anonimna kaznena prijava. Danas se u Županijskom državnom odvjetništvu nije moglo doznati je li donesena neka odluka u vezi s tim.

Tijekom srpnja cijeli slučaj provjeravala su i ministarstva uprave i financija.

Tada je potpisnik sporne Odluke o zaduživanju Grada za izgradnju komunalne infrastrukture i proizvodnih hala u Industrijskom parku, predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški odbacio optužbe. Rekao je da su se oni u traženju suglasnosti Vlade za podizanje tog kredita pozvali na odluku o proračunu i izvršenju proračuna prihvaćenu krajem prosinca 2011. "koja obvezuje izvršnu vlast da poduzme sve korake kako bi se kredit realizirao".

Nalazi Ministarstva uprave od 26. srpnja, međutim, govore kako je za pravovaljanost postupka zaduživanja Grada prethodno bila potrebna konkretna odluka Gradskog vijeća, a uvidom je ustanovljeno kako novogradiško Gradsko vijeće nije donijelo takvu odluku. Temeljem tog nalaza reagiralo je i Ministarstvo financija, koje je povuklo odobrenje Novoj Gradiški za zaduženje od 10 milijuna kuna.

Vuković je u ponedjeljak, 20. kolovoza pokušao sazvati sjednicu Gradskog vijeća kako bi mu se naknadno odobrilo zaduživanje, no to nije uspio zbog bojkota dijela SDP-ovih vijećnika. Mediji su izvijestili da je Gradski odbor SDP-a o tome raspravljao sinoć, te da su na sjednicu u Novoj Gradiški doputovali i glavni tajnik stranke i predsjednik Županijske organizacije SDP-a, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kako bi pokušali izgladiti situaciju i spriječiti raskol u ogranku.

Jakovina je, međutim, novinarima danas pred početak sjednice Vlade kazao kako raskola u stranci nema, te kako lokalni ogranak "radi kao i inače, korektno i kvalitetno". (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!