mjesto za top banner

31. SRPNJA 2015. 08:08h

VUKAS OTKRIO Sud je imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio teritorijalnog mora

Jernej Sekolec, Bruno Simma, Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe i Budislav Vukas

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski sudac u procesu arbitraže Budislav Vukas potvrdio je za HRT da je dao ostavku na tu dužnost zbog cjelokupne situacije u vezi sa Sporazumom o arbitraži izme?u hrvatske i slovenske vlade te da je sud imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio teritorijalnog mora.
 
Vukas je napisao sudu da se ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova protivi pravilima o arbitraži te da se kao sudac kojeg je imenovala Hrvatska povlači.
 
"Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, se povlači i to na neki način diktira i meni. Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora protiv čega sam se najžešće opirao, iznio je Vukas dio detalja s arbitraže.
 
Stalni arbitražni sud priopćio je u četvrtak da je Vukas podnio ostavku, te je pozvao Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra, unatoč postupku izlaska iz arbitraže koji je pokrenuo Zagreb.
 
"Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamijenio profesora Vukasa kao člana suda", navodi se u priopćenju.
 
Hrvatska bi arbitra trebala imenovati u roku od 15 dana, a "u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsjednik arbitražnog vijeća".
 
Budislava Vukasa je imenovala Hrvatska u peteročlano arbitražno vijeće.
 
Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži izme?u hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!