mjesto za top banner
Autor: Nataša Zečević AUTOR Nataša Zečević

22. OUJKA 2015. 23:29h

Vlast je slast: Politička (r)evolucija Sandre Švaljek

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek prodaje narcise na Trgu bana Jelačića

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Unatrag nekoliko mjeseci, od osobe koju politika ne zanima, Sandra Švaljek, v.d. gradonačelnice Zagreba, postala je osoba koju politika zanima. čak toliko da je spremna dati ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika, aktivirati mandat u Skupštini Grada Zagreba te formirati i svoju nezavisnu listu/ klub. S još nekoliko zastupnika koji su tako?er bili na listi Milana Bandića. 

Naime, komentirajući svoju moguću smjenu, odnosno špekulacije kako bi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, iz pritvora, mogao njoj ukinuti gradonačelničke ovlasti te iste prenijeti njenoj kolegici, Vesni Kusin, Sandra Švaljek javno je priznala kako takav potez, neće mirno dočekati.

- To bi bile nepotrebne turbulencije za Grad koji je i tako dovoljno uzdrman. Grad ne treba gurati u disfunkcionalnost, no ako se to dogodi, nema smisla da ostanem na poziciji na kojoj ne mogu više ništa napraviti- kazala je Švaljek.

Iako je do unatrag nekoliko mjeseci bila upravo na takvoj poziciji- dok je Milan Bandić bio i formalno i neformalno gradonačelnik. Tada je Sandra Švaljek bila osoba u sjeni gradonačelnika. Ono što je radila, sa svoje tadašnje pozicije, javnosti je pred kamerama predstavljao Milan Bandić. Švaljek je tu bila tek da pojasni i nadopuni. 

Odlaskom Milana Bandića u pritvor, njena pozicija se mijenja. Isprva nesigurna u novu funkciju i odnos prema javnosti i medijima, brzo se mijenja. Isto kao i njeni stavovi. Od toga da je politika ne zanima pa do pronalaska novog životnog poziva- političarke koja dogovara saveze i sklapa koalicije u Gradu do osobe koja samo želi raditi. Kao nekad Bandić. Uz poruku da mu, kao čovjeku, želi sve najbolje. Iz, do jučer, Bandićeve fotelje na Trgu Stjepana Radića. 

Sada, iz te fotelje, Švaljek kuje svoju političku budućnost. Sandra Švaljek uspjela je u nekoliko mjeseci postati, od osobe u sjeni Milana Bandića, osoba koja želi napraviti sjenu Milanu Bandiću. Konkretnije, od osobe koja mu je, ''držala stolac'' i pljeskala u izbornoj noći, sada postaje osoba koja mu ga izmiče. I odmiče se od njega. I to joj, trenutno, jako dobro polazi za rukom.

Toliko dobro da javnost, ali i ona sama, kao da zaboravlja da ju je upravo Bandić izabrao na svoju listu i postavio kao svoju zamjenicu. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!