mjesto za top banner

4. SIJENJA 2011. 18:05h

Vlasnici Industrogradnjinih stanova u problemu: Stanovi idu u stečajnu masu

Industrogradnja u Donjoj Lomnici

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Kako, pa kupili smo stan?! Šokirana sam. Sada ne znam gdje sam, kaže Anđa Italo, vlasnica stana koji je otkupila od tvrtke Industrogradnja u Ulici kralja Zvonimira 7 u Karlovcu.

Vijest da je pokrenut stečajni postupak Industrogradnje te da bi se u stečajnoj masi mogli naći i od te tvrtke već otkupljeni stanovi zaprepastila je Anđelu i njezine susjede. Industrogradnja je sagradila stambenu zgradu sa 30 stanova 2008. Potkraj te godine uselili su se i prvi stanari. Do danas je prodano 14 stanova. Međutim, predstavnik stanara Tomislav Basar nije siguran da su svi vlasnici upisani u zemljišne knjige. Oni koji jesu upisali su se nakon zabilježbe iračkog poduzetnika, kojem je navodno Industrogradnja ostala dužna.

– Prije tridesetak godina Industrogradnja je radila u Iraku. No, i danas traje spor u vezi s tim poslom. Jedan Iračanin ima potraživanja od zagrebačke tvrtke, zbog čega ju je tužio. Prvotno je izgubio spor, ali je njegova žalba prihvaćena, pa se čeka ponovni početak suđenja u Zagrebu – objašnjava Tomislav Basar.

Stanar Božidar Jovičić zamjera toj tvrtki što nije obavijestila kupce da se upišu u vlasničke knjige u vrijeme kada nije postojala zemljišno-knjižna zabilježba u vezi s tim slučajem, to jest u razdoblju između presude i prihvaćanja žalbe na nju.

– Godinama sam radio u Njemačkoj i čitavu ušteđevinu iz tog razdoblja, oko pola milijuna kuna, uložio sam u kupnju stana i garaže – kaže Božidar Jovičić.

Stan u Zvonimirovoj od Industrogradnje kupio je prije otprilike godinu dana.

– Doživio sam teški moždani udar, a ovdje sam našao odlične uvjete za život, jer mi je dizalo na korak od kućnih vrata i vodi izravno do garaže. Ako postoji mogućnost da se dugovi Industrogradnje prelome preko moje imovine, neka mi se pronađe stan s istovjetnim uvjetima ili neka mi se vrati novac. U suprotnom, dobrovoljno i bez oružja ne idem iz stana. Pošteno sam ga platio i ništa nisam ukrao. Zato sam “lupao zidove” u Njemačkoj godinama – ogorčeno kaže Božidar Jovičić i dodaje: – Žao mi je što je Industrogradnja u problemima, no to ne bi trebao biti moj problem. Tužit ću ih ako treba.

Podignut kredit?

Tomislav Basar kaže da je od čelnika Industrogradnje doznao da je podignut kredit kojim bi se namirili vjerovnici. Anđa Italo ne bi kupovala stan da je znala za probleme.

– Ne bih ni ja. Bio sam potrčko 40 godina, tlačili su me Izetbegović i Milošević... Dosta je! Hoću svoj mir! – kaže Božidar Jovičić

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!