mjesto za top banner

12. LIPNJA 2010. 12:10h

Vladimir Zagorec i Slobodan Đurović blaženi među ženama i u Remetincu

Specijalna policija na odlasku iz zatvora u Remetincu.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na najvišem katu više od dvadeset godina stare sivkaste zgrade, sazidane uza željezničku prugu koja vodi prema jugu, nalazi se Odjel X- Remetinec. Tu, bliže suncu koje posljednjih dana sve jače prži, i bliže Bogu koji kao da je od onih nepopravljivih valjda već i sam, nemoćan, digao ruke, u oko dvanaest kvadrata smješteno je osam žena. Soba je uredna, četiri kreveta na kat pospremljena, obuća složena na crtu. Stanarke sjede za jedinim stolom, razgovaraju i puše. U tom svom novom domu imaju i sanitarni čvor, maleni umivaonik i zahod, od sobe odvojen tek vratima poput onih iz kakva saloona s Divljeg zapada. U metalnim ormarićima složene su im stvari.

Naš dolazak poremetio im je svakodnevicu ispijanja kave, razgovora o sudu i životu vani.

– Uh, barem se nešto događa – veselo će simpatična crnka kad je pravosudna policajka otključala smeđa metalna vrata ćelije iz koje je dopirao zvuk glazbe s TV ekrana.

– Gledamo najviše OTV i Z1 jer na njima ima glazbe – odmah je nastavila razgovor crnka.

– E, nemoj mi slikat’ baš cijelu facu, da me mama ne vidi – dobacuje druga djevojka dok njih tri zauzimaju mjesto za stolom, a pet ih se ustaje i uz pratnju pravosudne policajke kreće niz hodnik, kako bi se sklonile od fotografiranja.

Čuvarica kata odvodi ih do još manje sobe u kojoj je cvijet, osam plavih stolaca, bijelim stolnjakom prekriven stol nasuprot kojeg je televizija. Nekoć je ovdje bio dnevni boravak osuđenica iz zagrebačkog zatvora u Remetincu, danas je to soba namijenjena isključivo za boravak posjeta koji dolaze osuđenom generalu Vladimiru Zagorcu i Slobodanu Đuroviću, kumu Joce Amsterdama, kojem se sudi za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića. Jer, baš ovdje na odjelu X, jedinom u cijelom zatvoru čija brojka nije napisana arapskim znakom, Vladimir Zagorec i Slobodan Đurović jedini su muškarci.

E, sad, hoće li njih dvojica ostati jedini blaženi među ženama ili će im se u nekom trenutku na istom katu pridružiti nedavno ranjeni “zemunac” Sretko Kalinić, ovisit će o dogovoru hrvatskog i srbijanskog pravosuđa kome će taj državljanin i jedne i druge strane na kraju “pripasti” – Srbiji koja ga traži da odleži zbog ubojstva bivšeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića ili Hrvatskoj koja bi ga mogla “umočiti” u likvidaciju Cvetka Simića čije je unakaženo tijelo pronađeno na zagrebačkom moru, Jarunu.

Ženski skuti

I dok jedni misle da je boravak na istom katu s pripadnicama ljepšeg spola, te primanje posjeta u mirnom okružju, u kojem se ne moraju, kao zatvorenici s katova ispod, naprezati da čuju što im govore oni koji su ih došli vidjeti, pa zato naglas prigovaraju, upravitelj Zatvora Zagreb, Tomislav Kralj, na tu priču odmahuje rukom:

– Sigurnost. To je jedini razlog zašto su na ovom odjelu. Kod plana osiguranja koriste se sve informacije dobivene izvana i unutar zatvora – kaže podsjetivši kako im je jedan zatvorenik u Remetinec stigao pod pratnjom helikoptera. Radilo se, sjetit ćete se, o Vladimiru Zagorcu, ali upravitelj u razgovoru nikoga od “stanara” ne smije spomenuti imenom jer, eto, takva su pravila, iako je već tko zna koliko puta što pisano, što javno izgovoreno tko sve u Remetincu provodi dane, tko je iz njega izišao, tko bi trebao svaki tren stići...

Znači, da bi i Simić “zaradio” takav sigurnosno-zvjezdani tretman, netko će morati procijeniti da bi i za tvog okorjelog kriminalca, dođe li ikad pod krov Remetinca, bilo bolje da ga se skloni pod ženske skute.

No, iako i s jedne i s druge strane ćelije okruženi pripadnicama ljepšeg spola, kojih je za našeg posjeta na odjelu bilo 35, svoje docimerice Zagorec i Đurović nemaju prilike susretati ni za šetnje izdvojenim zatvorskim krugom, ni na pustom i urednom hodniku, koji krasi maketa zatvorskog prozora što ga je bivša osuđenica, za koju nam rekoše da je bila kraljica falsifikata, napravila od kartona i stare televizijske antene.

Oslikala je baš ta zatvorenica Dragica i sobu u kojoj ostali zatvorenici primaju posjete. Da njihovoj djeci bude ugodnije kad dođu u Remetinec, sa zidova im se smiješe Pokemoni, tri praščića, slonić Dambo, Paško Patak i ostala vesela družina iz vanjskog svijeta bajki i crtića.

Dozirano tuširanje

Dok razgovaraju s posjetiteljima, zatvorenici imaju podignuto pregradno staklo koje dijeli posjetitelja od “stanara”. Pritvorenicima se ta pregrada podiže jednom mjesečno, inače se samo mogu gledati, ne i dodirivati, te razgovarati preko telefonskih slušalica.

Iako posjeti ponedjeljkom, srijedom i petkom te prve i treće nedjelje u mjesecu počinju od devet ujutro, a pritvorenici ih mogu primati najmanje šest puta mjesečno po dvadeset minuta, dok osuđene obitelji mogu vidjeti dva, a djeca četiri puta na mjesec, pred zatvorom se barem sat prije stvara popriličan red. Dok čekaju ulazak u zatvor, u jednaku su položaju i dotjerane žene pritvorenih menadžera i “obične” žene sitnih prevaranata, vikend-kriminalaca, ubojica...

E, baš su pritvorenici iz ove prve, elitne kategorije, trebali dobiti neke pogodnosti, kao što je to svakodnevno tuširanje, koje je ostalima na rasporedu bilo jednom tjedno. Naime, u siječnju ove godine donesen je Pravilnik o kućnom redu u zatvorima za izdržavanja istražnog zatvora koji se, radi usklađenja s novim Zakonom o kaznenom postupku, odmah počeo primjenjivati na uskočki kriminal (zbog kojeg menadžeri i poslovnjaci i jesu iza rešetaka), dok za “obične” kriminalce i prekršajce ista pravila trebaju vrijediti od 1. rujna 2011. godine. Da bi se osiguralo kakav-takav red u toj prepunoj kući, upravitelj Kralj u dnevnom je rasporedu propisao da je kupanje “svakodnevno, sukladno tehničkim mogućnostima”, što znači da se pod tuš ne može jedino kad nema tople vode.

U zajedničkoj kupaonici pravilo je da u isto vrijeme na kupanje idu zatvorenici iz iste ćelije. U tom prostoru pravosudni policajac, navukavši rukavice za jednokratnu uporabu, pregledava zatvorenike da ne bi štogod što ne smiju unijeli ili iznijeli, pa si usput oslobodili ruke lisičina.

– Rijetko se dogodi neki incident – priča upravitelj Kralj.

Situacija je, ocjenjuje, u Remetincu dosta dobra. Pogotovo uzme li se u obzir da je optimalna brojka zatvorenika koji bi trebali biti ovdje 560. Raznoraznim preinakama, ukidanjem radionica te soba za dnevni boravak, ubacivanjem novih kreveta u postojeće ćelije kapacitet je dvostruko povišen pa ih sada unutra mogu smjestiti 1020. Dan prije no što su u Remetinec dovedeni uhićeni u akciji Offside, u ćelijama je bilo razmješteno 970 zatvorenika.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!