mjesto za top banner

19. KOLOVOZA 2010. 16:06h

Vlada zaštićenim stanarima daje 5000 stanova u povoljan otkup

Marina Matulović Dropulić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Oko 5000 stanova u vlasništvu države odlukom Vlade uskoro će u prodaju stanarima zaštićenim najmoprimcima, među kojima ima Srba povratnika, branitelja, policajaca, aktivnih vojnika. Prijedlog odluke pripremaju Ministarstvo prostornog uređenja ministrice Marine Matulović-Dropulić i šef HDZ-ova koalicijskog partnera SDSS-a Milorad Pupovac.

Pravo vukovarskim Srbima

Pravo na otkup dobilo bi tako i oko 1010 obitelji srpskih povratnika koji su uoči rata imali stanarsko pravo na stanovima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i drugdje, a nakon rata iskoristili su pravo da im država osigura stanove i položaj zaštićenog najmoprimca, uglavnom ne u stanovima u kojima su živjeli prije. Takvi bi stanari sada dobili pravo da stanove otkupe, ali pod kojim uvjetima – o tome se još pregovara.

Uz povratnike, pravo na otkup dobili bi i branitelji koji imaju status najmoprimca u stanovima MORH-a, a često su do sada i na Ustavnom sudu tražili pravo na otkup

Ivana Magdić-.--.-Marina Matulović Dropulić, Jadranka Kosoro, Ivo Sanader
Marina Matulović Dropulić, Jadranka Kosoro, Ivo Sanader
Photo Ivana Magdić  
stana. Tu su i policajci te pravosudni policajci. Pupovac kaže kako bi pravo na otkup trebali dobiti i stanari koji nemaju reguliran status, dakle nisu zaštićeni najmoprimci.

Pravo na otkup dobili bi i vukovarski Srbi koji nisu ni odlazili iz stanova na koje imaju pravo, ali nikad nisu dobili priliku da ih otkupe. Valja reći i da hrvatske vlasti nisu riješile još 9500 zahtjeva izbjeglih Srba, bivših nositelja stanarskih prava, da im država riješi stambeno pitanje. Kako to znači da bi iz proračuna valjalo osigurati novac za gradnju ili kupnju gotovo 10 tisuća stanova, problem bi se mogao riješiti donatorskom konferencijom na kojoj bi se pojavile SAD i Europska komisija kao mogući donatori. No, to ovisi i o dogovoru RH i Srbije i razgovorima o pitanjima imovine, stanova...

Novi vlasnici stanova imali bi ograničenje – stanove ne bi smjeli prodati deset godina, a koliko će popusta dobiti, stvar je o kojoj se pregovara. Valja i ostale kriterije dobro utvrditi, kako ne do stanova jeftinije došli i oni koji imaju kuće.

Izbjegavanje Sabora

Kako bilo, očito se nastoji izbjeći rasprava u Saboru o ovom pitanju, jer bi stanovi išli u otkup samo odlukom Vlade. K tome, vjerojatno i ovakvi potezi, koji će riješiti životno pitanje za nekoliko tisuća ljudi, znače da se već razmišlja i o datumu parlamentarnih izbora...

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!