mjesto za top banner

ANTE KOTROMANOVIĆ:

9. OUJKA 2010. 23:14h

Vlada se neće usuditi dirati povlaštene mirovine

HVIDRA

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Čelnici braniteljskih udruga na nož su dočekali najave o rezanju mirovina. Ante Pandžić pita koliko vrijedi kralježnica ili krv branitelja?

Nakon postizanja dogovora s poljoprivrednicima, Vlada mora pronaći nove načine smanjenja proračunskih rashoda. Iduće na popisu stvari koje će Vlada rezati jesu povlaštene mirovine, koje bi uskoro mogle biti smanjene u prosjeku od 10 do 15 posto.

Pravo na povlaštenu mirovinu, to jest mirovinu koja nema veze s uplatama u mirovinski ni s godinama staža, između ostalog imaju saborski zastupnici, branitelji, članovi HVO-a i borci NOR-a. Može se očekivati da oni neće olako primiti smanjenje svojih  mirovina.

Predsjednik Zajednice udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba Ante Pandžić smatra da nije pravedno mirovine branitelja nazivati povlaštenima.

"Koliko vrijedi krv branitelja?"

- Ako su to povlaštene mirovine, onda bih ja svima dao takvu povlasticu pa neka vide kako je to, neka sjednu u kolica pa neka vide sami. Zar je 15 tisuća kuna povlašteno za jednog paraplegičara, stopostotnog invalida? - izjavio je Pandžić.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e je dodao kako razumije da je 15 tisuća kuna u današnje vrijeme mnogo novca, ali za nekoga tko je sve izgubio ipak malo. - Koliko vrijede udovi, kičma, krv hrvatskog branitelja? Tko to može izračunati? - pita se Pandžić. Dođe li ipak do smanjenja mirovina branitelja, oni će, kaže Pandža, "podići svoj glas", ali neće biti nasilni.

Ako su to povlaštene mirovine, onda bih ja svima dao takvu povlasticu pa neka vide kako je to, neka sjednu u kolica pa neka vide sami. Zar je 15 tisuća kuna povlašteno za jednog paraplegičara, stopostotnog invalida?

Ante Pandžić

- Mi smo gradili ovu državu, a ne oni koji je sada prodaju. Mi ćemo reagirati, ali nećemo razarati državu kao što je neki razaraju. Branitelji neće nikad izaći na ulice, ali će podići svoj glas - rekao je Pandžić. Podsjetio je kako su braniteljima još 2000. godine prepolovili invalidnine, a u međuvremenu smanjili i mirovine, ali oni nisu reagirali.

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić nije htio komentirati najave o rezanju mirovina, barem ne za sada.

Kotromanović ne vjeruje da će doći do prosvjeda

- To su novinarski komentari o kojima ne želim govoriti. Komentirat ćemo kada sjednemo za stol s Vladom - izjavio je Đakić.

Umirovljeni hrvatski general i saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović također nije htio mnogo komentirati najave o smanjenju mirovina, s obzirom na to da odluka još nije službena. Međutim, smatra da šanse za smanjenje i nisu tako velike.

-.--.-
- Nisam siguran, s obzirom na dosadašnji način djelovanja Vlade, da oni imaju hrabrosti da to naprave, tako da su to za sada samo špekulacije - rekao je Kotromanović. Međutim, čak i da dođe do smanjenja mirovina, on ne vjeruje da će branitelji na takav rasplet reagirati pobunom kakvu su priredili seljaci.

- Mislim da neće doći do prosvjeda jer je situacija takva kakva jest, i svi se moraju prilagoditi teškoj situaciji i krizi - smatra Kotromanović.

Štoviše, dodaje, može se očekivati čak i razumijevanje od strane branitelja, iako mu je i samom, "kao branitelju, teško i jako je nesretan". Zaključio je kako bi, ako se vremena poboljšaju, trebalo ljudima "vratiti što zaslužuju".

Prošle godine branitelji pristali na smanjenja

Troškovi za mirovine rezat će se za otprilike milijardu kuna, a očekuje se da bi sve kategorije povlaštenih mirovina uskoro mogle biti smanjene u prosjeku od 10 do 15 posto.

– S izdacima za mirovine treba nešto napraviti, ali kako linearno rezanje svih mirovina ne dolazi u obzir, sve vodi prema tome da se režu povlaštene. Ako bi se uštedjela milijarda kuna, to bi bila velika ušteda jer se za povlaštene mirovine izdvaja oko sedam milijardi – izjavio je jedan izvor blizak Vladi.

Troškovi za mirovine rezat će se za otprilike milijardu kuna, a očekuje se da bi sve kategorije povlaštenih mirovina uskoro mogle biti smanjene u prosjeku od 10 do 15 posto
O smanjenju mirovina Vlada će tijekom idućih nekoliko dana pregovarati s koalicijskim partnerima, a nakon toga i sa socijalnim partnerima, prije nego što formalno objavi odluku o rezanju troškova.

Podsjetimo, o umanjenju povlaštenih mirovina govorilo se i u srpnju 2009. godine. Tada su branitelji nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor podržali prijedlog prema kojem bi se njihove mirovine smanjile od tri do 10 posto, ovisno o visini mirovine.

- Kao i na početku Domovinskog rata i stvaranja domovine spremni smo se odreći dijela primanja koja bi pomogla u konsolidaciji državnoga proračuna i izvlačenju iz krize RH - kazao je tada Đakić. Međutim, već u listopadu se odustalo od te mogućnosti, pa je mirovinski proračun za 2010. godinu uvećan u odnosu na prošlu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!