mjesto za top banner

20. LIPNJA 2012. 18:01h

Vlada predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte

vlada, milanović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada je na današnjoj sjednici predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte jer nanosi veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila.

Poseban porez uveden je u vrijeme početka krize kao pokušaj dodatnog oporezivanja luksuza, no od njega je ostvaren vrlo mali efekt - lani je prikupljeno svega 4,2 milijuna kuna, rekao je ministar financija Slavko Linić.

S druge strane, zbog tog poreza stradala su mala brodogradilišta koja proizvode samo brodice i jahte, jer im je poskupjela proizvodnja i pao interes kupaca.

Budući da je u malim brodogradilištima zaposleno više od 2500 radnika i dodatno oko 4000 kooperanata, vrijeme je da ukinemo taj porez i time ponovno potaknemo potražnju, rekao je Linić dodavši kako zbog obveza prema EU neće biti ni posebnog poreza na uvoz brodica i jahti.

Što se tiče posebnog oporezivanja bogatih ljudi koji si mogu priuštiti jahte, Linić kaže da će se to pitanje riješiti kroz uvođenje poreza na imovinu.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako je to "mala lekcija kako završavaju dnevnopolitičke populističke mjere koje nikome ne donose korist".

U tim brodogradilištima radi dosta ljudi, a riječ je o vrlo kvalitetnim proizvodima s međunarodnom reputacijom, pa je to put kojim bi trebala ići hrvatska industrija, naglasio je Milanović. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!