mjesto za top banner

29. SRPNJA 2015. 19:05h

VLADA Pokretanje procesa izlaska iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

Zoran Milanović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala donijeti odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži izme?u hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor. Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasovao je 141 zastupnik.

Prema saborskoj odluci, Vladu se obvezuje "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži izme?u Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010."

Po Prijedlogu odluke Vlade, koja je na dnevnom redu sjednice, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje se da u ime Vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno me?unarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, ocijenila je Vlada nakon što je izbio skandal zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!