mjesto za top banner

27. LISTOPADA 2011. 16:35h

Vlada nije donijela Zakon o Ini: Poručila joj tako Europska komisija

Jadranka Kosor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada na sjednici nije donijela nacrt zakona o Ini kojim bi se ograničilo stjecanje većinskog vlasništva u toj kompaniji svima osim državi, ali je donijela zaključak kojim poziva DORH da poduzme određene mjere.

- Sukladno zakonskim i ustavnim ovlastima pozivamo DORH da pokrene potrebne mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava RH u Ini s obzirom da su već pokrenuti neki kazneni postupci vezani uz stjecanje prava od strane MOL-a - poručila je premijerka Kosor.

Naime, jučer je Europska komisija poručila kako predloženi zakon o Ini u tom obliku nije u skladu s pravilima EU. Stoga je bilo jasno da Vlada odustaje od to zakona, ali ne i od nekog drugog oblika. A u međuvremenu su i pravnici poručili kako se ovaj problem može riješiti samo putem suda, a ne novim zakonom.

Donošenje zakona najavljeno je još u proljeće, no tada se od njega odustalo, no nakon što je bivši premijer okrivljen za mito zbog čega je MOL-u dano veće upravljačko pravo u Ini, premijerka je bila odlučna da zakon treba donijeti.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je kako je predložen zaključak na tragu nastojanja da se sačuvaju strateški interesi od proizvodnje nafte do plinskog poslovanja i njegove distribucije.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac izrazio je nadu kako neće biti razloga da DORH to neće učiniti, odnosno da donošenje ovog zaključka nije preduvjet da nešto napravi.

- Ako to je razlog onda to zahtjeva dodatnu raspravu - rekao je Uzelac. Na to ga je premijerka prekinula kazavši kako su o svemu već raspravili na užem kabinetu i tada se nije čula Uzelčeva primjedba.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!