mjesto za top banner

5. TRAVNJA 2012. 18:54h

Vlada na putu prema dolje: Rejting sve niži iz mjeseca u mjesec

Sjednica Vlade RH

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada RH početkom travnja uživala je potporu 58,3 posto hrvatskih građana, što je za 3,8 postotnih poena slabija podrška od one prije mjesec dana, odnosno 11,1 postotni bod u odnosu na onu izmjerenu početkom veljače (početkom ožujka podrška je iznosila 61,9%, a prije dva mjeseca 69,3%). S druge strane, vladinu politiku ne podržava 25,9 posto građana (prema 23,6% početkom ožujka, odnosno 17,4% iz veljače). Rezultati su to istraživanja CRO Demoskop provedenog 2. i 3. travnja.

U analizi podrške pet glavnih područja vladine politike u mjesec dana od posljednjeg mjerenja četiri su politike doživjele pad potpore: gospodarska politika (-3,0 postotna poena; s 43,1% na 40,1%), vanjska politika (-3,3; s 54,6% na 51,3%), socijalna politika (-6,2; s 48,4% na 42,2%) te borba protiv korupcije (-3%; s 58,7% na 55,7%). Jedino područje koje je bolje ocijenjeno su javne financije i to za 0,8 postotnih poena (s 34% na 34,8%). U usporedbi s prvim mjerenjem vladinih politika iz veljače ove godine Vlada je u svih pet područja zabilježila slabiju podršku (najveći je pad potpore za gospodarsku politiku i to od 11,5 postotnih poena).

Snižavanje potpore politici Vlade RH vidljiva je i iz školske ocjene koja je nastavila kliziti i drugi mjesec zaredom. Naime, u prvom je mjerenju iz veljače Vlada je za svoj rad od hrvatskih građana/ki ocjenjena s čvrstom trojkom (3,1), da bi nakon toga ocjena počela kliziti najprije na 2,94 u ožujku i sad na 2,69 početkom travnja. Najbolju ocjenu Vlada bilježi među glasačima dvije stranke Kukuriku koalicije: SDP 3.36 i IDS 3.41, a najslabiju među glasačima HSP-a (1.92).

Predsjednik Josipović bilježi ocjenu od 3.74 što je za 0.13 postotnih poena slabiji rezultat od onog zabilježenog početkom ožujka. Najbolju ocjenu predsjednik Josipović bilježi među glasačima lijeve koalicije (SDP 4.25; IDS 4.14; HNS 3.97), a najslabije među glasačima dvije pravaške stranke (HSP dr. Ante Starčević 2.57; HSP 2.97).

Hrvatski je sabor za svoj rad ocjenjen najslabijom ocjenom od početka mjerenja, 2.61 (sada prema 2.84 iz ožujka, odnosno 2.82 iz veljače).

Rezultati o podršci politikama Vlade RH nimalo ne iznenađuju ako se imaju na umu svi njezini potezi u posljednjih mjesec dana. Bit će vrlo zanimljivo pratiti dalji tijek mandata vladajuće većine kroz ocjenu rada i podršku politici Vlade. Optimizam i očekivanja od promjene vlasti su splasnuli i započeo je period kritičnijeg odnosa prema politikama Milanovićeve vlade.

Potpora će ovisiti o povlačenju nepopularnih poteza, ali i učinaka pojedinih politika na povećanje zaposlenosti i standard građana. Dobra komunikacija i road show ministara neće moći ništa promjeniti niti popravljati ako ne bude opipljivih rezultata

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!