mjesto za top banner

23. KOLOVOZA 2012. 16:29h

Vlada konačno počinje dovodit u red plaće zaposlenih u državnim agencijama

vlada

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada je danas prihvatila prijedlog dopune Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojom se, po riječima ministra uprave Arsena Bauka, počinju dovoditi u red plaće zaposlenih u agencijama i ostalim institucijama kojima je osnivač Vlada.

U ovom slučaju radi se o institucijama koje su u nadležnosti Ministarstva uprave, a njihove plaće dovode se na razinu odgovarajućih koeficijenata za slične poslove u državnoj službi, kazao je Bauk.

On očekuje da i ostali ministri do kraja godine dopunama te uredbe reguliraju plaće u svim Vladinim agencijama i ostalim institucijama "na logičan i pravedan način". Na to smo se obvezali i potpisivanjem Kolektivnog ugovora za državne službenike, podsjetio je Bauk.

Vlada je također donijela uredbu o izmjenama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba kojom se omogućuje beneficirani radni staž samo djelatnim vojnim osobama na određenim dužnostima i poslovima zbog otežanih uvjeta rada i prirode obavljanja poslova.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je kako su procijenili da određene djelatne vojne osobe u MORH-u i Glavnom stožeru, koje rade u upravnom dijelu, nemaju potrebe za beneficiranim radnim stažom. Na temelju takve odluke će MORH do kraja godine uštedjeti više od 20 milijuna kuna, napomenuo je Kotromanović.

Premijer Zoran Milanović dodao je kako tu nije u pitanju samo ušteda nego i da sustav bude logičan i pravedan prema svim mirovinskim osiguranicima, a da beneficirani radni staž dobiju samo oni koji rade zaista teške poslove.

Na današnjoj sjednici je prihvaćen i prijedlog odluke o prijenosu tražbina po osnovi poreza i drugih javnih davanja, koje Ministarstvo financija ima prema Hrvatskom nogometnom klubu Rijeka, na Grad Rijeku.

Po riječima ministra financija Slavka Linića, HNK Rijeka duguje Ministarstvu 16,3 milijuna kuna, a te se tražbine prenose na Grad Rijeku pod uvjetom da Grad uđe u vlasništvo kluba. S time su se suglasili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Ako Grad bude prodavao svoje udjele u nogometnom klubu, dužan je 30 posto prihoda uplatiti u državni proračun. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!