mjesto za top banner

2. SVIBNJA 2012. 10:57h

Više od 13 milijuna eura bespovratnih sredstava za poduzetnike

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Mali i srednji poduzetnici u drugoj polovici ove godine ponovno imaju priliku prijaviti se za nepovratna sredstva iz EU pretpristupnih fondova. Na raspolaganju ─çe im biti indikativan iznos od 5 milijuna eura. Predvi─Ĺeno je raspisivanje natje─Źaja i za dodjelu sredstava za financiranje projekta razvoja i izgradnje poslovne i turisti─Źke infrastrukture, u okviru kojeg ─çe na raspolaganju biti indikativan iznos od 8 milijuna eura.


Sredi┬Ünja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije objavila je godi┬Ünji plan dodjele bespovratnih sredstava unutar programa IPA IIIC komponente ┬ľ REGIONALNA KONKURENTNOST za 2012. godinu.

Godi┬Ünjim planom predvi─Ĺena je objava dvije sheme za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije:

Izgradnja poslovne infrastrukture

Cilj sheme dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju poslovne infrastrukture je ulaganje u razvoj nove i postoje─çe infrastrukture u poslovnim zonama, razvoj novih i postoje─çih poslovnih inkubatora i ostalih subjekata za pru┬×anje potpore malom i srednjem poduzetni┬Ütvu te ulaganje u razvoj javne turisti─Źke infrastrukture i prate─çih usluga. To ─çe u kona─Źnici rezultirati razvojem i ja─Źanjem sektora malog i srednjeg poduzetni┬Ütva te stvaranjem novih radnih mjesta, posebice u slabije razvijenim podru─Źjima.


Natje─Źaj je namijenjen financiranju projekata jedinica lokalne i regionalne (podru─Źne) samouprave, lokalnih i regionalnih organizacija i trgova─Źkih dru┬Ütava u javnom vlasni┬Ütvu te lokalnih i regionalnih turisti─Źkih zajednica.


U okviru navedenog natje─Źaja na raspolaganju ─çe biti indikativan iznos 8 milijuna eura, a visina pojedina─Źnih potpora kretat ─çe se izme─Ĺu 325.000 i 1 milijun eura.

Potpora ja─Źanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetni┬Ütva


Cilj ove sheme je ja─Źanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika poticanjem ulaganja u tehnologije i proizvodne metode koje promi─Źu zeleno gospodarstvo, te ja─Źanje razvojnih potencijala za nove i konkurentne proizvode u skladu s eko i drugim me─Ĺunarodnim standardima.


Uvo─Ĺenjem me─Ĺunarodnih eko standarda i energetski u─Źinkovite tehnologije u proizvodne procese oja─Źat ─çe se konkurentnost malih i srednjih poduze─ça, kako na doma─çem tako i na svjetskom tr┬×i┬Ütu. Primjenom najbolje prakse i uspje┬Ünih poslovnih modela lak┬Üe ─çe se razviti novi, konkurentniji proizvodi.


Natje─Źaj je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, u okviru kojeg ─çe na raspolaganju biti indikativan iznos od 5 milijuna eura, a visina pojedina─Źnih potpora kretat ─çe se od 50.000 do 200.000 eura.

Objava navedenih natje─Źaja predvi─Ĺena je za drugu polovicu 2012. godine.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!