mjesto za top banner

12. LISTOPADA 2012. 21:08h

Violić istaknula važnost suradnje s najboljim stručnjacima za holokaust

Pariz

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iz Ministarstva kulture RH večeras je priopćeno kako je hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u srijedu 10. listopada, prilikom boravka u Parizu, nazočila potpisivanju Sporazuma o suradnji između Spomen područja Jasenovac, Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH (MZOS) i židovskog istraživačkog centra Memorial de la Shoah, a tom je prilikom hrvatska ministrica kulture istaknula važnost suradnje s najboljim stručnjacima koji se bave temom holokausta.

Sporazum o suradnji potpisali su Jacques Fredj, ravnatelj Mémorial de la Shoah, Nataša Jovićić ravnateljica Spomen područja Jasenovac i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Potpisivanju su, uz ministricu kulture Republike Hrvatske dr. sc. Andreu Zlatar Violić, nazočili i veleposlanika Republike Hrvatske u Francuskoj Mirka Galića te stručni djelatnici Mémorial de la Shoah Luca Lévyja, Iannisa Rodera i Patricie Debico, navodi se u priopćenju

„Sporazumom o suradnji afirmiramo Republiku Hrvatsku u Europi kao zemlju koja se iskreno suočila s vlastitom teškom prošlošću i koja teži da Jasenovac i njegov obrazovni centar postanu mjestom u Europi za učenje o holokaustu i genocidu, kao osnova za podučavanje o miru, razumijevanju i uvažavanja različitosti, kako se zlo nikada više ne bi ponovilo“, rekla je hrvatska ministrica kulture Zlatar Violić u prigodnom obraćanju.

Također, istaknula je važnost suradnje s najboljim stručnjacima koji se bave temom holokausta i memorije na usavršavanju hrvatskog Memorijalnog muzeja, izradi muzeološke koncepcije budućeg Muzeja u Staroj Gradiški te novom muzejskom postavu u Auschwitz Birkenau.

„Nalog da zajednički djelujemo i sjećamo se žrtava nikada nije bio tako jak kao danas i svima nama u Europi dužnost je odgovoriti na najteža pitanja o žrtvama, a kako bi se izbjegle nove žrtve i zločini. Potrebno nam je zajednički stvoriti arhetip dužnosti sjećanja, poticati na Dobro“, zaključila je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture RH.

Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH posljednjih deset godina aktivno sudjeluje u promicanju proučavanja o holokaustu organiziranjem nacionalnih i regionalnih seminara, te sudjelovanjem u međunarodnim projektima i izradom nastavnih materijala. Potpisanim Sporazumom djelatnost Agencije će biti dodatno obogaćena jer se otvaraju mogućnosti suradnje s francuskim Memorijalnim centrom Shoah, jednom od najuglednijih svjetskih institucija koje se bave obrazovanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u Parizu boravila od 9. do 12. listopada te je nazočila otvorenju dviju izložbi - izložbe hrvatskog srednjovjekovnog blaga "I oni se zadiviše..." u pariškom Nacionalnom muzeju srednjeg vijeka, te izložbe "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa" otvorene u Cite nationale des arts. Izložbe su organizirane u sklopu festivala 'Croatie, la voici' kojim se Hrvatska predstavlja u Francuskoj od rujna 2012. do siječnja 2013. godine. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!