mjesto za top banner

18. LIPNJA 2012. 22:10h

Vasilić opet predsjednik PGS-a: Vladajući bez rješenja za izlazak iz krize

vlada

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Darijo Vasilić izabran je na još jedan četverogodišnji mandat predsjednika Primorsko-goranskog saveza (PGS) na večerašnjoj konvenciji stranke održanoj u Kostreni.

Vasilić je bio jedini kandidat za tu dužnost. Na mjestu predsjednika stranke bio je i u proteklom mandatu, od 2008. godine. Za potpredsjednike PGS-a izabrani su Marijan Pleše, Branko Juretić, Miroslav Uljan, Ines Strenja Linić i Ana Trošelj. I njih petero su bili jedini predloženi kandidati za pet potpredsjedničkih mjesta.

Darijo Vasilić je, obraćajući se sudionicima konvencije, kazao da je PGS u protekle četiri godine samostalno izlazio na izbore te nije ničiji privjesak i ostaje prepoznatljiv po svojoj snažnoj regionalnoj usmjerenosti.

Vasilić je istaknuo da je PGS na posljednjim lokalnim izborima 2009. ostvario 12 posto više vijećničkih mjesta po gradovima i općinama Primorsko-goranske županije nego na izborima četiri godine prije te da ima dva neposredno izabrana gradonačelnika (u Krku i Delnicama) i tri načelnika općina (u Jelenju, Kostreni i Dobrinju).

Vasilić je podsjetio da PGS nije uspio ući u Sabor na proteklim parlamentarnim izborima, jer je ostvario nedovoljih 4,39 posto glasova birača. Ocijenio je da je PGS, kao regionalna stranka, žrtva loše razgraničenih izbornih jedinica s obzirom na to da je područje djelovanja stranke podijeljeno između dvije izborne jedinice.

Ustvrdio je da se u programu Kukuriku koalicije ne naziru preciznije mjere decentralizacije i regionalizacije zemlje niti vremenski rokovi u kojima bi se to ostvarilo, unatoč tomu što je IDS sastavnica koalicije. Hrvatska je jedna od najcentraliziranijh država u Europi i svi ovise o središnjoj vlasti, što je idealno za gušenje svih kapaciteta i mogućnosti koje imaju regije, rekao je predsjednik PGS-a.

Istaknuo je i da vladajuća koalicija nema rješenja za izlazak iz krize ocjenivši da se gospodarstvo ne može pokrenuti fiskalnom i monetarnom politikom nego jačanjem industrije.

Ustvrdio je da je jedini model uspjeha decentralizacija i regionalizacija pri čemu bi svaka regija jačala svoje potencijale. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!