mjesto za top banner

21. OUJKA 2012. 18:51h

Vandorenu ispričao kako tvrtka ne plaća doprinose pa dobio otkaz

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Novinar Business.hr-a Ante Pavić dobio je izvanredni otkaz zbog, kako je navedeno "kaljanja ugleda tvrtke", nakon što je napisao otvoreno pismo povjereniku Europske komisije u Hrvatskoj, Paulu Vandorenu u kojem ga upozorava da zaposlenici Businessa nisu mjesecima dobili plaće, piše Nacional.hr.

Pavić: Imam podršku kolega

Pavić je Vandorena upoznao i s činjenicom da radnicima obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni od studenoga 2010. godine, javlja T-portal. Otkaz mu je uručio direktor Amir Šibić, a zbog cijelog slučaja oglasio se i Sindikat novinara Hrvatske koji upozorava da je u ovom slučaju prekršen Zakon o radu.

– Imam podršku kolega, istupio sam kao sindikalni povjerenik. Plaća nam kasni redovito – rekao je Pavić za Nacional.hr.

Pavić je istaknuo kako već dugo od Uprave traži da se isplata plaća regulira. Ispričao je kako je Vandoren bio u posjetu Businessu gdje su mu članovi uprave prezentirali plan za širenje tvrtke u regiju. No, do novinara ga nisu pustili. Stoga je on, uz podršku kolega, napisao pismo Vandorenu u kojem ga upozorava na stanje u Businessu. Smatra da je njegov otkaz nezakonit i da je davanje otkaza sindikalnom povjereniku "zastrašivanje ostalih zaposlenika".

Udruga Zviždač osudila odluku Business.hr-a

Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, također se oglasila oko slučaja te osudila odluku dnevnika Business.hr da uruči izvanredan otkaz novinaru Anti Paviću "zato što je govorio istinu, a ne laži." Pozvala je upravu i Nadzorni odbor da preispitaju odluku o izvanrednom otkazu i vrate na posao novinara i sindikalnog povjerenika Antu Pavića.

 – Ako u dnevniku Business.hr otkaz dobivaju novinari koji u javnost iznose istinu, pitamo se što govore i pišu preostali novinari, koji otkaz još nisu dobili? Tko će nakon ovakvog otkaza vjerovati jednoj jedinoj pisanoj riječi objavljenoj u Business.hr-u? – pita se Balenović.

Ističe da je neplaćanje doprinosa na plaće radnika varanje države, a višemjesečno kašnjenje isplate plaća izrabljivanje radnika.

Porezna uprava Vjesniku blokirala račun

Inače, porezna uprava blokirala je račun Vjesnika zbog neplaćenih doprinosa na plaće, potvrdio je za Novi list direktor Vjesnika Bojan Divjak.

– Za porez nismo dužni ni lipe, riječ je isključivo o dugu za doprinose. Porez je plaćen čak i na doprinose s kojima je bilo problema – kazao je u srijedu Divjak za Novi list.

Podsjetimo, u utorak je 38-godišnji poduzetnik iz Ivankova kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima jer za 72 zaposlene osobe nije uplaćivao doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, čime je oštetio državu za više od milijun i pol kuna.

Na posljednjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljena je uredba po kojoj od 1. travnja neće biti moguće isplatiti plaću bez uplaćenih doprinosa.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!