mjesto za top banner

19. TRAVNJA 2012. 13:24h

Vandoren: Dosta smo govorili o problemima, idemo ih rješavati

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Investitori koji žele doći u Hrvatsku susreću se s nizom administrativnih prepreka koje se moraju riješiti. Zaključak je to današnjeg sastanka šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paula Vandorena s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem i gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom.

- Puno smo razgovarali o idenfitikaciji svih poteškoća koje investitori susreću u realizaciji projekata. Informacije koje sam dobio ohrabruju me da nastavim s punim aktivnostima komunikaciji s Vladom. Dosad smo puno razgovarali o poteškoćama, a sada je vrijeme da se problemi počnu rješavati - kazao je Vandoren nakon za javnost zatvorenog sastanka. Složili su se, dodao je, s informiranjem građana o svim pitanjima vezanim uz ulazak RH u EU.

- Hrvatska će se 2013. otvoriti još više fondova i na raspolaganju biti više sredstava koja ipak ne dolaze automatski. Za povlačenje se treba dobro pripremiti - upozoro je Vandoren.

Je li Euopska komisija zadovoljna s rješavanjem problema brodogradilišta, pak, nije htio reći. To će, naglasio, biti poznato u utorak u izvješću Komisije. Da i lokalna uprava ima problema s nizom zapreka koje koče dolazak investitora, upozorili su i čelnici Osijeka i Županije.

- Nužno je promijeniti okvire na nacionanoj razini jer su ovlasti jedinica regionalne samouprave premali. Potrebnu dokumentaciju investitor mora tražiti na raznim lokacijama, to je veliki gubitak vremena i taj dio treba pojednostaviti, ali i zakoni kada se donesu, a tiču se poreza i davanja investitora ne mogu se mijenjati iz dana u dan - naveo je Šišljagić.

Šef Delegacije EU tijekom službenog posjeta obišao je i Kopački rit te posjetio plastenik u Bilju, projekt u sklopu IPA IV "Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada" koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Popodne će veleposlanik Vandoren održati predavanje na temu "Izazovi za Hrvatsku prije članstva u Europskoj uniji" na osječkom Sveučilištu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!