mjesto za top banner

19. LIPNJA 2012. 16:16h

Uzrok stradavanja na moru najčešće nedovoljno nautičko iskustvo

Parada brodova na 11. Croatia boat show-u

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Statistika stradavanja na moru pokazuje da se osim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i dalje najveći broj nezgoda događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade.

Od 1. siječnja do danas u 99 akcija na moru spašena je 121 osoba, 6 osoba je smrtno stradalo, a 13 osoba je ozlijeđeno.

Tijekom 2011. godine Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci koordinirala je 341 akciju pri čemu je spašeno 876 osoba i 226 plovila, dok je 20 osoba smrtno stradalo. Proteklu godinu bilo je 15 sudara plovila, a 52 osobe su ozlijeđene.

Stoga se svima na moru savjetuje redovito slušanje vremenske prognoze, te usklađivanje plovidbe sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima, posebice tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ove godine očekuje se povećani pomorski promet, stoga se nautičarima preporuča i povremena obnova stečenih znanja
upravljanja brodicama i jahtama i pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe.

Za sve koji zatrebaju pomoć tijekom plovidbe ističemo besplatni broj 195 Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!