mjesto za top banner

27. OUJKA 2012. 15:57h

Uvodi se odličje "Heroj Domovinskoga rata - Blago Zadro"

kotromanović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U sklopu svojih redovitih aktivnosti danas su četvorica ministara iz Vlade RH Predrag Matić, Ante Kotromanović, Veljko Ostojić i Rajko Ostojić posjetili Vukovar. Za posjeta Vukovaru ministri su položili vijence na spomen-obilježju masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju, posjetili su Spomen-dom Ovčaru, vukovarsku bolnicu, vojarnu, ali i razgovarali s braniteljima i turističkim djelatnicima.

Prema najavama ministra branitelja Predraga Matića, uskoro će biti ustrojeno novo odlikovanje namijenjeno najzaslužnijim pojedincima iz Domovinskoga rata.

– To je jedno od obećanja Kukuriku koalicije i ono će sada biti ispunjeno. Odlikovanje će se najvjerojatnije zvati Junak ili Heroj Domovinskoga rata i nosit će ime po Blagi Zadri, prvome zapovjedniku i osobi koja je prepoznata kao takva tijekom rata. Bit će pozicioniran iznad odlikovanja Nikola Šubić Zrinski i Reda kneza Domagoja i dodjeljivat će se najzaslužnijim osobama iz Domovinskog rata. Kriteriji za njegovu dodjelu bit će strogi, ali siguran sam da imamo osoba koje ispunjavaju sve te kriterije kako bi mogle dobiti to odlikovanje – rekao je Matić ponavljajući da će Registar branitelja sigurno biti objavljen te da je u tijeku priprema svih zakonskih preduvjeta za taj posao.

Istaknuo je da ima potporu vukovarskih branitelja za objavu registra te da su oni prvi za takvo što jer su podnijeli najveću žrtvu za stvaranje slobodne Hrvatske.

 – Objavom branitelja građani će doznati imena onih koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske i kojima će se u svako doba moći javno pokloniti – rekao je Matić.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da, otkako je stupio na mjesto ministra, nastavlja s uvođenjem reda u ministarstvo te da će 2014. godine MORH dobiti svoju konačnu verziju.

– Cilj nam je stvoriti Hrvatsku vojsku koja će za mrvicu biti manja, ali u administraciji, i koja će biti spremna odgovoriti svim izazovima i zadaćama koji se pred nju postavljaju ili bi se mogli postavljati. Radit ćemo na jačanju specijalnih postrojbi, do kraja godine donijet ćemo odluku o višenamjenskom borbenom zrakoplovu, uvesti novu jurišnu pušku kao i donijeti odluku o dva nova ophodna broda za ratnu mornaricu – najavio je Kotromanović.

Rekao je i da je u prvih sto dana otkako je na čelnom mjestu ministarstva provedena mini reforma MORH-a koji je smanjen za 200-ak ljudi kao i da će do kraja godine u mirovine otići osam generala i 20-ak brigadira.

Govoreći o planovima, istaknuo je i donošenje niza zakona, uređivanje skladišta za tisuće tona granata, ali i nadu da će do kraja njegova ministarskog mandata Hrvatska dobiti i prvu ženu generala HV-a.

Ministar zdravstva Rajko Ostojić, obraćajući se novinarima, rekao je da vukovarska bolnica svakako ima svoju budućnost ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego i u cijeloj Slavoniji te da će u suradnji s bolnicama u Osijeku i Vinkovcima raditi na skraćivanju lista čekanja.

Za svojeg posjeta Vukovaru ministar turizma susreo se s turističkim djelatnicima razgovarajući o potencijalnim projektima koji bi doveli do jačanja turizma. Čestitao je turističkim djelatnicima iz Vukovara na brojnim nagradama koje su dobili posljednjih mjeseci te napomenuo da je Vukovar jedna od tri lokacije u Hrvatskoj koje su izazvale poseban interes japanskih turističkih djelatnika. Istaknuo je i mogućnost daljnjeg razvoja ratnog turizma napominjući da se događanja u ratnom Vukovaru mogu shvatiti tek kada se posjete mjesta stradanja poput Ovčare, Memorijalnog groblja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!