mjesto za top banner

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA:

6. SIJENJA 2009. 10:18h

Uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe plina

Plinski štednjak.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na snazi su nužne mjere za nesmetanu opskrbu plinom kućanstva, bolnica i ustanova od posebnog javnog značaja, priopćeno je iz Vlade.

Ministarstvo gospodarstva RH obavijestilo je potrošače prirodnog plina i javnost da su nastupile okolnosti uslijed kojih su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača. Ministarstvo javlja kako u suradnji s hrvatskim operatorom plinskog transportnog sustava Plinacrom dnevno prati stanje opskrbe tržišta prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.

Unatoč povremenom smanjivanju isporuke prirodnog plina iz Rusije u zadnjih sedam dana i niskim temperaturama, uvjeti u transportnom sustavu bili su cijelo vrijeme stabilni, priopćeno je iz Vlade.

U ponedjeljak u 18 sati Plinacro je dobio obavijest od OMV-a i Geoplina o smanjenju isporuke plina iz Rusije za 18% (25 000 m3/h), što, ističu iz Ministarstva, nije znatno utjecalo na stabilnost plinskog sustava Republike Hrvatske zahvaljujući raspoloživoj količini plina u podzemnom skladištu plina Okoli, iz kojeg je u svrhu uravnoteženja sustava preuzimana tehnički maksimalna količina plina. Tako je tijekom noći zabilježen uobičajen porast tlaka u transportnom sustavu.

Na snazi mjere za osiguranje nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca

Me?utim, u utorak u 3 sata Plinacro je dobio obavijest OMV-a o smanjenu isporuke plina iz Rusije za 56%, koja je trebala stupiti na snagu u 4 sata. Me?utim u 4 sata Geoplin telefonski obavještava Plinacrov NDC (Nacionalni dispečerski centar) o trenutnoj potpunoj obustavi isporuke plina iz Rusije, što nastupa u 4.15 sati. 

Odmah po nastanku navedenih okolnosti, u koordinaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Plinacra i Ine započelo je provo?enje nužnih mjera za osiguranje nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, i ostale ustanove od posebnog javnog značaja) i održavanje potrebnih uvjeta u transportnom sustavu. U okviru spomenutih mjera izdan je nalog HEP Proizvodnji d.o.o. i industrijskim potrošačima direktno spojenim na plinski transportni sustav da smanje potrošnju plina na tehnološki minimum (količine plina potrebne za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja).

S obzirom na aktualnu situaciju, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva poziva gra?ane da racionalno koriste sve raspoložive energente. O svim daljnjim aktivnostima vezanim za isporuku prirodnog plina javnost ćemo pravovremeno izvijestiti.

Hrvatskoj potpuno prekinuta isporuka ruskog plina

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!