mjesto za top banner

4. LISTOPADA 2012. 19:26h

Usprkos zabrani karlovačka škola upisala 31 učenika bez potrebnih bodova

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ponovljenim inspekcijskim nadzorom u karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi utvrđeno je da je unatoč zabrani upisan 31 učenik bez propisanoga bodovnog praga te je viša prosvjetna inspektorica naredila da se ispišu svi učenici koji nisu imali minimalni broj bodova potreban za upis u četverogodišnje strukovne programe, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Inspektorica je školskom odboru predložila razrješenje ravnatelja Roberta Erdeljca, no on je, "svjestan činjenice da će biti razriješen, prije nego što je stigao njezin prijedlog, zatražio razrješenje iz osobnih razloga te je njegov zahtjev na sjednici u utorak i prihvaćen", navodi se u priopćenju.

"Konkretan slučaj tipičan je primjer izigravanja propisa da bi se spriječila posljedica razrješenja ravnatelja zbog zanemarivanja obveza poslovodnoga i stručnog voditelja školske ustanove", objašnjava se u priopćenju.

Naime, osoba koja je razriješena dužnosti ravnatelja prije isteka mandata jer nije ispunjavala obveze iz ugovora o radu, to jest obveze poslovodnoga i stručnog voditelja škole, ne može biti ponovno imenovana za ravnatelja ni obnašatelja dužnosti ravnatelja školske ustanove sljedećih deset godina, ističe se u priopćenju i dodaje kako spomenuta zapreka na postoji ako je ravnatelj razriješen na vlastiti zahtjev.

Iako je ravnatelj tako izbjegao zakonom utvrđenu posljedicu, ne treba zanemariti činjenicu da je za njegovo moguće buduće imenovanje za ravnatelja u toj ili bilo kojoj drugoj školskoj ustanovi potrebna suglasnost ministra, pri čemu će se o tome u MZOS-u voditi briga, kaže se u priopćenju.

Također se najavljuje da će prosvjetna inspekcija i u svim budućim nadzorima u kojima utvrdi nezakonite postupke pri upisu učenika u prvi razred srednjih škola ove školske godine dosljedno postupati poduzimajući mjere za koje je ovlaštena i koje je dužna poduzeti.

Obnašateljica dužnosti ravnatelja Đurđica Janjanin, koju je školski odbor imenovao umjesto Erdeljca, izjavila je za Hinu kako se podrazumijeva da će postupiti po rješenju inspekcije kakvo god ono bilo.

To je drugi slučaj u Karlovcu da je zbog upisa bez potrebnih bodova smijenjen ravnatelj. Naime, početkom rujna ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović razriješio je dužnosti ravnatelja Prirodoslovne škole Damira Jakšića pošto je utvrđeno da su u prvome upisnom roku u tu školu upisana 24 učenika bez minimalnoga bodovnog praga (36 bodova) propisanog za upis u četverogodišnji program.

Ravnatelj je pravdao takav postupak interesom škole i zajednice da se popune razredi, a ne da se gase pojedini programi za koje su zainteresirani učenici s manje bodova te da nepopunjavanje razrednih odjela otvara i problem popunjavanja satnice za nastavnike te potrebu otpuštanja dijela kadra. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!