mjesto za top banner

KB SESTRE MILOSRDNICE

25. RUJNA 2009. 13:29h

Uspješna prva operacija liječenja epilepsije

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Operativni zahvat primjenjuje se kod bolesnika koji su postali rezistentni na lijekove te imaju učestale epileptičke napade.

U Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica danas je uspješno obavljena prva neurokiruška operacija u liječenju epilepsije u Hrvatskoj, koju je kod 48-godišnjeg bolesnika sa epilepsijom od pete godine života, izveo jedan od najvećih stručnjaka u tom području i predstojnik bonnske Klinike za neurokirurgiju prof. Johannes Schramm.

Operativni zahvat primjenjuje se kod bolesnika koji su postali rezistentni na lijekove te imaju učestale epileptičke napade koji ih onemogućavaju u svakodnevnom životu, što je bio slučaj sa prvim operiranim hrvatskim bolesnikom koji je u 15 je godina, unatoč lijekovima, imao stalne napade.

Operaciji je podvrgnut pošto je mu je prijeoperacijskom obradom u Centru za epilepsije "Zagreb", koji se nalazi u Vinogradskoj bolnici, ustanovljena dijagnoza tzv. skleroza hipokampusa, koja je odgovorna za izazivanje epileptičkih napada.

-.--.-
Prof. Johannes Schramm, čiji centar spada među tri vodeća svjetska centra za operacijsko liječenje epilepsije, primjenjuje operativnu metodu kojom se otvara sljepoočni režanj mozga te ulazi duboko u njegovo područje i odstranjuje dio veličine 1-1,5 centimetra, tzv. hipokampus, koji je najčešće žarište epilepsije.

Neliječenje epilepsije opasnije je od odlaska na operaciju

- Dosadašnja iskustva pokazala su da između 70 i 80 posto operiranih bolesnika ostaje bez epileptičkih napada, te da se kod ostalih oni znatno smanjuju - rekao je Schramm na konferenciji za novinare uoči današnje operacije kojom je označen i početak izvođenja takvih zahvata u Klinici za neurokirurgiju Vinogradske bolnice.

Schramm dodaje kako se na njegovoj klinici godišnje izvede 100-njak operacija, te da je smrtnost kod ukupno izvedenih 2.500 iznosila svega 0,016 posto.

- Imati neliječenu epilepsiju je puno riskantnije i opasnije od operacije - rekao je njemački stručnjak.

U Vinogradskoj Klinici za neurokirurgiju operacije će izvoditi tim hrvatskih liječnika, predvođenih Tomislavom Sajkom koji je, nakon jednogodišnje obuke u Bonnu, postao prvi neurokirurg u Hrvatskoj obučen za izvođenje operacija u liječenju epilepsije, rekao je ravnatelj KB Sestara milosrdnica i predstojnik neurokiruške klinike prof. Krešimir Rotim.

Uz ostale liječnike koji su prošli edukaciju za prijeoperacijsku dijagnostiku, Rotim očekuje da se tim u prvoj godini obaviti 10-ak operacija, a iza toga između 20 i 30 zahvata godišnje. Od epilepsije u Hrvatskoj boluje oko jedan posto populacije, te da njih oko 30 posto (oko 15.000), unatoč lijekovima, ima epileptičke napade.

Operacija stoji oko 11 tisuća eura i u cijelosti će je financijski pokrivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, no broj operacija ovisit će i o spremnosti neurologa da prepoznaju mogućnosti nove metode i pošalju svoje pacijente na operaciju.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!