mjesto za top banner

ČUDO IZ SILICIJSKE DOLINE

25. VELJAE 2010. 18:58h

Uskoro ćemo moći sami kod kuće proizvoditi struju

K.R. Sridhar

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vrlo skoro svaka bi kuća mogla imati vlastitu električnu centralu, veličine cigle, za samo tri tisuće dolara. eBay je već ´navalio´.

Iz Silicijske su doline dosad potekla razna tehnološka čuda, počevši od Intela, najpoznatije tražilice, Googla, no niz se nastavlja, barem ako je suditi prema onome što je u popularnoj emisiji 60 minuta, koju emitira postaja ABC, kazao K.R. Sridhar.

Inače, kao tvrtka 'Bloom energy' postoji već osam godina, a dosad je za financiranje ovog programa prikupila 400 milijuna dolara, što nije malo za jedan start up ni u Silicijskoj dolini. Naravno, ono što pothvatu daje zaista drugu dimenziju je to što je najveći dio poduzetničkog kapitala osigurala tvrtka koja je svojedobno vjerovala i u ideje osnivača Googla i Amazona, danas dvije najuspješnije kompanije u internet-ekonomiji.
Osnivač kompanije Bloom Energya, čije ime jasno ukazuje na indijske korijenje, predstavio je svoj patent, koji bi svijetu mogao donijeti nešto dosad zaista novo. Naime, predstavio je Bloom kutiju, koja je inače fleksibilni sistem ćelija koje proizvode čistu, pouzdanu i pristupačnu električnu energiju.

Ono što je predstavljeno u emisiji djelovao je zaista obećavajuće, a njegovo su rješenje prihvatile i brojne druge tvrtke koje su potekle iz iste doline. U emisiji je prikazano kako Google već 18 mjeseci koristi četiri Bloom kutije i to kao isključivi energetski pogon.

Pet crnih kutija, ne većih od kućnog hladnjaka, koristi se i u centrali najpoznatije kompanije za trgovanje internetom, eBayu, čiji je direktor kazao kako mu boksevi osiguravaju više struje nego tri tisuće solarnih ćelija na krovovima njihovih zgrada. Ipak, najbitnije mu je što su te kutije u devet mjeseci dovele do uštede na računu za struju od sto tisuća dolara. Među korisnicima je i najveći lanac trgovina Wal-mart, ali i još dvadeset američkih kompanija.

U projekt ulaže tvrtka koja je ulagala u Amazon i Google

U emisiji je prikazano kako se svaki boks sastoji od mnoštva ćelija koje se nalaze u obliku tankih pločica, tankih otprilike oko deset centimetara. Sačinjene su od zapečenog pijeska, a jedna je strana u zelenoj, dok je druga u crnoj boji.

Tvar od koje je boks sačinjen je naravno, tajna, a pločice se pakiraju u jedinice veličine cigle, te potom u veće pakete koji na posljetku budu veličine hladnjaka. Energija se stvara na način da stroj s jedne strane vuče zrak, odnosno kisik, a s druge strane gorivo, plin ili solarna energija. Ono što se zbiva u stroju je kemijska reakcija koja ne uključuje sagorijevanje, a proizvodi električnu energiju.

-.-PrtScr YouTube-.-K.R. Sridhar
K.R. Sridhar
Photo PrtScr YouTube  
Ona se naime prenosi bežično, ali kako je ostvareno ono što je davno zamislio Nikola Tesla, nije objašnjeno. K. R. Sridhar kazao je kako je Bloom box smislio nakon rješenja do kojeg je došao kada je za NASA-u izrađivao spravu za proizvodnju kisika na Marsu.

Inače, kao tvrtka 'Bloom energy' postoji već osam godina, a dosad je za financiranje ovog programa prikupila 400 milijuna dolara, što nije malo za jedan start up ni u Silicijskoj dolini. Naravno, ono što pothvatu daje zaista drugu dimenziju je to što je najveći dio poduzetničkog kapitala osigurala tvrtka koja je svojedobno vjerovala i u ideje osnivača Googla i Amazona, danas dvije najuspješnije kompanije u internet-ekonomiji.

Uskoro i kutija za kućanstva i to za tri tisuće dolara

Cijena Bloom boxa danas iznosi oko 800 tisuća dolara, ali K. R. Sridhar smatra da bi za pet do deset godina istu mogao svesti na samo tri tisuće dolara, čime bi otvorio vrata masovnom korištenju izuma i ostvario viziju o tome da svako kućanstvo ima električnu centralu. Uz to, bitno je napomenuti da je Bloom box zasad izrađivao velike kutije veličine hladnjaka, no s obzirom da takve napajaju čitave kompanije, za prosječno kućanstvo i napajanje istog električnom energijom potrebna je kutija veličine cigle.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!