mjesto za top banner

18. SIJENJA 2015. 16:31h

Umrla dr. Štefanija Puretić, osnivačica hrvatske dječje dermatologije

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Osnivačica prve dječje dermatologije u jugoistočnoj Europi i poznata hrvatska liječnica dr. Štefanija Puretić preminula je u subotu u Zagrebu u 93. godini života, izvijestila je obitelj.
Prim. dr. Štefanija Puretić, ro?ena Košak, prvu dječju dermatologiju u jugoistočnoj Europi otvorila je 1950. godine, a 1962. je otkrila posebni uro?eni genetski sistemni poremećaj koji je jedinstven u svjetskoj literaturi i prema njoj je nazvan "Sindrom Puretić".
 
Dobitnik je priznanja "The Marie Curie Award" me?unarodnog Biografskog centra Sveučilišta u Cambridgeu, a predsjednik Republike Ivo Josipović ju je 2012. odlikovao Ordenom Reda Danice hrvatske s likom Ru?era Boškovića za osobite zasluge za znanost i njezino promicanje u Hrvatskoj i svijetu. Bila je i redovni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!