mjesto za top banner

22. SVIBNJA 2012. 18:16h

Ulazak na francusko tržište otvara vrata svjetskom tržištu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U suradnji s Veleposlanstvom Republike Francuske u Hrvatskoj HGK je organizirala seminar na temu "Kako poslovati s Francuskom", a odazvalo se 115 tvrtki. Na seminaru je bio i Jérôme Pasquier, veleposlanik Francuske u RH.

- Francuska je drugo najveće gospodarstvo u EU te je važan gospodarski partner Hrvatskoj. Šesti je najveći ulagač u RH, na osmom je mjestu u ukupnoj robnoj razmjeni RH s inozemstvom, sedmi u ukupnom hrvatskom izvozu i deveti u ukupnom uvozu, te na šestom mjestu prema broju turista, kojih je 400.000 lani posjetilo Hrvatsku- istaknula je Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK te nadodala kako je Hrvatska prva zemlja izvan EU koja je s Francuskom sklopila takvo partnerstvo.

Hrvatsko- francuska gospodarska suradnja ima najveće mogućnosti za povećanju u području brodogradnja, turizma, farmaceutike, graditeljstvu, energetici i prehrambenoj industriji.

Zamjenik veleposlanika RH u Francuskoj Goran Štefanić najavio je kako će se na jesen održati festival Hrvatsku u Francuskoj koje je osim kulture, prošireno na gospodarstvo, znanost i sport. Predviđen je i gospodarski forum u studenom u Parizu i skup o francuskim iskustvima u organiziranju klastera.

Jadranka Guy govorila je o svojim iskustvima o poslovanju s francuskim partnerima te napomenula kako je ulazak na francusko tržište ujedno ulazak na tržište cijeloga svijeta. Tvrdi kako francusko tržište voli inovacije i nove proizvode, a razvijena je i internetska prodaja. No, za ulazak na francusko tržište potrebna je temeljita priprema koja može trajati i pola godina, a vrlo je važan i odlazak na sajmove.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!