mjesto za top banner

5. TRAVNJA 2012. 20:38h

Udruge napale Opačić: Nastavlja diskriminaciju gay osoba

Milanka Opačić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Udruge za ljudska prava žestoko su reagirale na izjave potpredsjednice Vlade i ministrice Milanke Opačić kako ne bi bilo dobro da gay parovi posvajaju djecu jer bi ona bila stigmatizirana. U priopćenju koje su poslali medijima potpisano je 17 udruga koje su osudile izjave ministrice riječima kako samo nastavlja diskriminaciju gay osoba i njihovih prava, a pritom ne nudi rješenje problema.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Interes djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci.“ (Biserka Perman, zastupnica u Hrvatskom saboru, 2006. godina)

“Neka dodatna prava trebaju imati, ali kad je riječ o usvajanju djece treba prije svega misliti o dobrobiti djece. Ne bi bilo dobro da djeca idu u sredinu u kojoj će ih ostatak društva stigmatizirati.“ (Milenka Opačić, ministrica u Vladi RH, 2012. godina)

Organizacije civilnog društva smatraju potrebnim reagirati na izjavu ministrice socijalne politike i mladih u emisiji ‘Paralele’ na temu ‘Posvojiti dijete, emitiranoj na HTV-u 4. travnja 2012., u kojoj gospođa Milanka Opačić upozorava na opasnost stigmatizacije djece ukoliko se “istospolnim parovima dozvoli posvajanje”, naglašavajući pritom kako su nezbrinuta djeca već ionako dovoljno stigmatizirana pa da bi takav vid posvojenja uzrokovao daljnju stigmatizaciju.

Istovremeno, u Hrvatskoj neka djeca već godinama žive u “istospolnim”, jednoroditeljskim, a katkad i lezbijskim ili gej obiteljima, koje su nastale smrću jednog od partnera, raskinućem heteroseksualne veze, jednoroditeljskim usvajanjem ili medicinski potpomognutom oplodnjom. Minstrica Opačić na ovaj način, ’argumentom’ o skrbi za dobrobit djece, zapravo samo perpetuira diskriminatornu praksu potvrđivanjem sveprisutnih stereotipa i predrasuda u društvu kao neupitnih, ne nudeći pritom nikakvo rješenje.

Ukoliko zaista postoji strah od stigmatizacije, tada se zasigurno treba usredotočiti na društvo koje je u očima ministrice Opačić glavni problem i prepreka za legalizaciju ovog vida usvajanja. Pukim konstatiranjem kako negativne pojave postoje, zapravo se prihvaćaju nasilje, diskriminacija i homofobni stavovi. Baziranjem legislative na takvim temeljima legitimira se pasivan odnos prema negativnim društvenim obrascima što predstavlja veliku opasnost za daljnji društveni razvoj i vrijednosnu integraciju u zajednicu zemalja EU.

Postoji li stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju, međuvršnjačkom nasilju i homofobiji, tada bi, umjesto restriktivnih odredbi i potvrđivanja diskriminacijskih praksi prema određenim skupinama građana i građanki, više energije trebalo uložiti u stvaranje temelja za ravnopravno i tolerantno društvo. Za takvo nešto nužno je ispuniti jedan od ključnih preduvjeta – uvođenje građanskog i demokratskog obrazovanja u formalni školski sustav, što bi suštinski doprinijelo smanjenju ukorijenjenih predrasuda i stigmatizacije.

Podsjećamo ministricu Opačić na riječi njezine stranačke kolegice Biserke Perman, zastupnice u Hrvatskom saboru, izgovorene 2006. godine: “Interes djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci“. To bi trebao biti putokaz ministrici Opačić koja sada ima moć i može bitno utjecati kreiranjem zakona i svojim primjerom na promjenu stavova građana i građanki Republike Hrvatske.

Amnesty International Hrvatske

BABE! – Budi aktivna. Budi emancipiran.

Centar za mirovne studije

Centar za LGBT ravnopravnost

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Cenzura Plus

CroL – Udruga za medijski aktivizam

GOLJP – Građanski odbor za ljudska prava

Kuća ljudskih prava

LORI – Lezbijska organizacija, Rijeka

FADE IN

SDF – Srpski demokratski forum

Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske

Zagreb Pride

Udruga Eko-Zadar

Ženska udruga – „IZVOR“

Queer Zagreb

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!