mjesto za top banner

8. STUDENOG 2011. 11:12h

Učenici i nastavnici strukovne škole 50 puta posjetili zemlje EU

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Učenici i profesori Mješovite industrijsko-obrtničke škole u tri su godine ostvarili više od pedeset stručnih posjeta u petnaest zemalja Europske unije vrijednih sedamdesetak tisuća eura.

 Strukovno obrazovanje

 Riječ je o projektima mobilnosti u potprogramima EU za cjeloživotno učenje, i to Leonardo za unapređenje strukovnog obrazovanja i Comenius, koji uključuju međukulturnu suradnju. Po dosad ostvarenom vodeći su u Hrvatskoj, ali tu ne misle stati. Već im je odobren novi projekt vrijedan 14.000 eura u sklopu kojeg će pedeset učenika i deset profesora MIOŠ-a u sljedeće dvije godine posjetiti Italiju, Grčku, Tursku i Poljsku. Četrnaest učenika i tri nastavnice nedavno su se vratili iz tri europske destinacije, u kojima su odradili stručnu praksu i upoznali kulturu i obrazovni sustav. U Rimu su bili građevinski tehničari Maja Grginčić, Krunoslav Pavletić, Mario Obrovac i Andreja Puškarić predvođeni prof. Tatjanom Protulipac. Nova znanja u Beču usvojili su Tomislav Horvat, Kristina Ferko, Valentino Poljak i Goran Mačić s prof. Ivanom Jurić.

 Bečki školski sustav

 Način rada i tehnike u Riminiju upoznali frizeri, pedikeri i kozmetičari Daliborka Bjeloš, Dino Škrtić, Anita Brletić, Dana Selviđ, Ivana Skolan i Lea Sajevac sa stručnom učiteljicom Davorkom Sajevac.

 – Učenici se tek zadnje dvije godine specijaliziraju za građevinske tehničare. Oduševila me škola za djecu s posebnim potrebama, koja na jednom mjestu ima sve, od hrane do smještaja – kaže Tomislav Horvat, kojeg je oduševio Beč.

 I ostali su učenici puni dojmova, a profesori ponosni na njihove vještine i znanje koje su pokazali. Ravnatelj Robert Polović napominje da nema osobe u zbornici koja nije sudjelovala na nekom od stručnih posjeta. Nema nikakvog otpora prilikom ostvarenja tog projekta i sve dosad učinjeno itekako će im dobro doći kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!