mjesto za top banner

28. SRPNJA 2012. 11:03h

UBIUDR traži da se u Kninu pročitaju imena pogiulih branitelja u Oluji

Foto

Hrvatska
0

Tekst

druga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) i ove godine poziva, prije svega Ministarstvo branitelja, da se na središnjoj svečanosti obilježavanja Vojno-redarstvene akcije Oluje 5. kolovoza u Kninu pročitaju imena svih u akciji poginulih hrvatskih branitelja, njih 174.

Kako je navedeno u večerašnjem priopćenju UBIUDR-a, svih ovih godina, od 1995. kad je završila Oluja, uvijek smo čuli i čitali da je to bila legitimna i opravdana akcija, da je bila i ključan trenutak u obrani nezavisnosti, temelj hrvatske budućnosti, akcija kojom je ostvaren san o slobodnoj i modernoj Hrvatskoj, pa nas ogorčuje i čudi da do danas još nigdje službeno nije objavljen popis ljudi koji su poginuli u toj akciji, a kamoli da je javno pročitan.

Vjerujemo da će i ovoga puta na središnjoj svečanosti govornici isticati podatak o 174 poginula branitelja u Oluji, da će se za njih položiti vijenci i zapaliti svijeće, ali ako ne znamo, a na žalost ne znamo, njihova imena onda ćemo se 5. kolovoza u Kninu ponovno „klanjati“ brojkama, a ne ljudima od imena i prezimena, navedeno je u priopćenju.

Udruga smatra i da je Hrvatski sabor trebao donijeti Deklaraciju o Oluji," i na taj način zaštititi ovu veliku pobjedu od raznih zlonamjernih 'kritičara', koji uoči i nakon te svečanosti duboko ponižavaju i vrijeđaju hrvatske branitelje i stradalnike, govoreći i pišući kako je to bila „zločinačka akcija“, na što od onih iz državnog vrha nema gotovo nikakvog odgovora."

Uvijek, pa i ove godine u Kninu treba se i mora naglašavati da su prije Oluje, znači od 1991. do 1995. neprijateljskim i agresorskim djelovanjem Srbija, JNA, Crna Gora i pobunjeničke srpske paravojne postrojbe ubile više od 12 tisuća ljudi, najvećim dijelom Hrvata, ali i drugih građana nesrpske nacionalnosti, da je već do tada otkriveno čak 140 masovnih grobnica, te veliki broj pojedinačnih. Osim toga, o Domovinskom ratu govori i podatak da Hrvatska još uvijek traga za oko tisuću osoba nestalih tijekom rata, stoji među ostalimu priopćenju koje je potpisao Mladen Pavković,predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR). (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!