mjesto za top banner

21. TRAVNJA 2012. 14:41h

U slučaju Planinska osumnjičeni i Čobanković i Sanader?

Petar Čobanković

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Novi osumnjičenici u slučaju Planinska protiv kojih je USKOK pokrenuo istragu su bivši ministar regionalnog razvoja,  šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i, navodno, bivši premijer Ivo Sanader. Iz USKOK-ovog priopćenja doznajemo samo godišta četvorice osumnjičenih, a da se radi o Ivi Sanaderu, obrazlaže Jutarnji list, može se zaključiti iz podatka da je 59-godišnjak bio onaj koji je malverzacije dogovarao u užem krugu tadašnje Vlade.

Privedenog bivšeg saborskog zastupnika Stjepana Fiolića tereti se da je s jednim od osumnjičenih, vjerojatno Sanaderom, dogovarao kupnju nekretnine u vlasništvu dvije tvrtke po cijenu znatno većoj od tržišne kako bi jedna od njih nezakonito profitirala. Čobankovićeva uloga bila je odobriti kupnju te nekretnine za potrebe ministarstva kojem je bio na čelu. Četvrti osumnjičeni sudski je vještak koji je po Fiolićevu nalogu vrijednost sporne nekretnine proglasio većom nego što ona u stvarnosti jest.

Sanader je potom uži kabinet Vlade obavijestio o izuzetnoj koristi ovog projekta za Ministarstvo regionalnog razvoja na temelju čega je Vlada 2009. odobrila sklapanje ugovora. Time je osumnjičena tvrtka 'ostvarila' dobit od 26,4 milijuna kuna na štetu proračuna.

Stjepanu Fioliću na današnjem suđenju određen je jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke dok je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sokolović za Hinu izjavila kako nije upoznata s eventualnom novom istragom protiv njezinog branjenika te kako on zbog tog slučaja na ispitivanju nije bio.

Donosimo tekst USKOK-ovog priopćenja:

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana ( 1953., 1957., 1957, 1931.) i jednog  trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (21. 4. 2012.)

Osnovano se sumnja da su se I. osumnjičenik i II. osumnjičenik dogovorili da će Vlada RH odobriti kupnju  nekretnine u vlasništvu osumnjičenog trgovačkog društva i još jednog trgovačkog društva po cijeni znatno većoj od tržišne, kako bi osumnjičenom trgovačkom društvu pribavili znatnu materijalnu korist, nakon čega su od III. osumnjičenog, kao ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, zatražili da to Ministarstvo obavi sve potrebne pripreme i radnje na temelju kojih bi Vlada RH kupila nekretninu za potrebe Ministarstva po cijeni znatno većoj o tržišne, dok je II. osumnjičenik u cilju realizacije navedenog od IV. osumnjičenika, stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo, zatražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine  znatno veća od stvarne, a što su ovi i  prihvatili. Nakon toga je III. osumnjičenik, na temelju procjene  i sukladno uputama I. osumnjičenika,  putem stručnih službi pripremio prijedlog za donošenje odluke Vlade RH o kupnji nekretnine  financijskim leasingom te zaključivanju ugovora s trgovačkim društvom u iznosu od 8.000.000,00 eura, iako je znao da je iznos kojim bi se kupila nekretnina znatno veći od njezine stvarne vrijednosti, o čemu je obavijestio i I. osumnjičenika, koji je na užem kabinetu Vlade RH obrazložio da je sklapanje takvog ugovora korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Potom  je Vlada RH, na temelju obrazloženja I. osumnjičenika, ugovora i procjene, na zatvorenom dijelu sjednice 2. travnja 2009. odobrila sklapanje ugovora, čime je osumnjičenom trgovačkom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 26.370.300,00 kuna na štetu proračuna RH.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv II. osumnjičenika.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!