mjesto za top banner

20. SVIBNJA 2011. 11:31h

U Slavonskom Brodu uhićen Ivan Dešić, drugi ranjeni pljačkaš banke

Pljačkaš banke u Dubravi

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Obojica pljačkaša poslovnice banke u Strossmayerovoj u Slavonskom Brodu, Andrija Kljajić (47) i Ivan Dešić (34) od četvrtka su lišeni slobode i smješteni u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu. Kljajić se pet dana liječio u brodskoj Općoj bolnici, gdje je operiran nakon što ga je u trbuh ranio policajac tijekom bijega iz banke s torbom opljačkanog novca. Kako je istražni sudac brodskog Županijskog suda Mirko Svirčević u oba pokušaja da ga sasluša naišao na zid šutnje, Kljajić je odvezen je u Svetošimunsku, gdje će do završetka istrage o pljački banke u Strossmayerovoj početi izdržavati pravomoćnu 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog razbojstva i pljačke banke u općinskom središtu Oriovcu, zapadno od Broda, 2002.

Tada su njegova dva pomagača uhićena, a Kljajić je s plijenom od 300.000 kuna, pritom pucajući na policajce, uspio pobjeći u BiH. Unatoč međunarodnoj tjeralici, ondje se skrivao punih devet godina, sve dok nije dolijao 12. svibnja pri pokušaju pljačke banke u Strossmayerovoj u Brodu 12. svibnja. Ranjen je, a njegov pomagač Ivan Dešić, otprije poznat policiji i kriminalnom miljeu, motociklom je pobjegao prema Naselju Andrije Hebranga i Mikrorajonu u istočnom dijelu Broda.

Tragovi krvi na cesti

– Policija ga nije tamo tražila slučajno, znao je navraćati. Jedna žena zamijetila ga je dok je bježao, a na prilazu Naselju A. Hebranga pronađeni su tragovi krvi – kaže istražni sudac Mirko Svirčević. Srebrni skuter “gillera” kojim je Dešić pobjegao pronađen je u blizini tog naselja. Hrvatska je policija odmah obavijestila kolege u BiH, ali kako Dešić otprije nije bio osumnjičenik niti je za njim bila izdana tjeralica, posve je normalno prešao granicu i nestao u dubini bosanske Posavine. Dok je bio u bijegu, a policija tragala za njim, Brodom su kružile glasine da je Dešić teže ranjen pri bijegu i da bi se čak mogao predati. To se na kraju, u četvrtak navečer oko 19 sati, i dogodilo, kada se u pratnji svog odvjetnika Zorana Mataića iz Broda  pojavio na međunarodnom graničnom prijelazu Slavonski Brod i dragovoljno predao hrvatskim policajcima.

– Moj branjenik odlučio se dragovoljno predati jer želi surađivati s pravosudnim organima RH. Shvaća da za bijeg nema razloga niti to ima više smisla. Točno je da je ranjen, i to teže, s dva metka u desnu lopaticu, trećim metkom u stopalo. Brodska policija bila je pri uhićenju vrlo profesionalna i korektna, branjenik je medicinski zbrinut u brodskoj bolnici – telefonski je izjavio Dešićev branitelj Zoran Mataić. Dešić ga je nazvao telefonom i zamolio da ga zastupa u istražnom postupku.

Policija korektna

– Pristao sam na njegovu molbu i osobno svojim automobilom otišao po njega na jednu lokaciju nedaleko od Bosanskog Broda te ga dovezao do brodskog graničnog prijelaza. Policija je prilikom uhićenja postupila vrlo profesionalno i korektno – kaže odvjetnik Mataić.

Za razliku od Andrije Kljajića, koji ima status osuđenika zbog prijašnjih pljačka, navodno je bio sudionik pljačke banke u zagrebačkoj Dubravi lani u prosincu kada je ubijen zaštitar, Ivan Dešić zasad, kaže njegov odvjetnik, ima status pritvorenika i tek se očekuje saslušanje i istražni postupak koji bi, kaže, trebali biti u Brodu, a možda i u Zagrebu zbog Dešićeva teškog zdravstvenog stanja.

"Dešić nije bio tjelesni čuvar generala Kruljca"

O Ivanu Dešiću zvanom Deša i prije nedavne pljačke banke u Strossmayerovoj u Brodu s Andrijom Kljajićem kružile su glasine da je godinama bio tjelesni čuvar i batinaš generala Mladena Kruljca i da je slijedom toga, čak i unatoč pripadanju kriminalnom miljeu, uživao policijsku zaštitu bez obzira na svoje ponašanje i prljave rabote. U brodskoj policiji kategorički opovrgavaju takve navode jer, kažu, za to nema dokaza.

Međutim, general Kruljac bio je nedostupan. Dešić se spominje i u slučajevima sudjelovanja u utjerivanju dugova i drugim prljavim poslovima, a bio je i jedan od dvadesetak svjedoka na suđenju Antunu Blaževiću i Darku Vukojeviću zbog ubojstva braće Dragana i Željka Prgometa i Gorana Begića u obračunu pištoljima 9. lipnja 2004. u brodskoj Ulici Petra Krešimira.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!