mjesto za top banner

13. LIPNJA 2012. 12:18h

U sjeni slučaja `Holy`: Sabor potvrdio Zmajlovića za novog ministra okoliša

sabor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Mihael Zmajlović zamijenio je saborsku klupu i funkciju gradonačelnika Jastrebarskog ministarskom. No prije toga svoje mišljenje su dali i kolege zastupnici. Kako to uvijek biva, povjerenje novom ministru, iskorišteno je i za neke druge teme, poput nepotizma u Kukuriku koaliciji i odlasku Mirele Holy.

Novi ministar prisegnuo je u Saboru, nakon višesatne rasprave na čijem je početku premijer Milanović otkrio što očekuje od novog ministra.

"Očekujem jako puno, očekujem borbu za projekte, dakle jedan proaktivan, jaki stav, ali istovremeno očekujem, što je možda i prvi zadatak tog ministarstva da čuva Hrvatsku, da čuva hrvatsku prirodu i da radimo po najvišim standardima", rekao je Milanović.

Jedan od prvih zadataka za novog ministra bit će projekti Ombla i Plomin, kako bi se napokon ispod toga podvukla crta, najavio je premijer. No neizbježna tema bila je ostavka Zmajlovićeve prethodnice Mirele Holy. Laburisti su pohvalili političku odgovornost bivše ministrice i premijera, ali Dragutin Lesar upozorava.

"Volonterske sive eminencije PR-a kadroviraju. Njihovu moć ste sada osjetili. Ali, uvjeravam vas, ako ih ne zasutavite, svaka tri mjeseca će se birati novi član Vlade jer oni na ovome stati neće", rekao je Lesar koji je tako svalio krivicu na Čačićevu glasnogovornicu Ankicu Mamić, na koju je prstom uprla i Holy. Zabrinjavaju ga i prijetnje smrću bivšoj ministrici, na što se osvrnuo premijer.

"Ima stvari o kojima ne možete trenutno govoriti javno. Određene indicije postoje. Neću reći da je svatko od nas, ali mnogi su ovdje primali prijetnje. Ono što sam ja rekao kandidatu za ministre ne ulazeći u ono što je bilo prije dva ili tri tjedna jer to ne mogu raditi, da ne isključuje mogućnost da mu za neko vrijeme bude potrebna i zaštita, da bude štićena osoba", izjavio je Milanović.

Kadrovska politika Vlade nije se dopala HDSSB-ovcima, koji su Kukuriku koaliciju optužili za nepotizam.

"Ono što mi imali u HDZ-ovoj Vladi i često apostrofirali kao poznato 'barba Lukino pismo', ovo nije ništa drugo nego samo malo modernije. Ovo je mail Mirele Holy. Ma vrijedi ono 'halo kume'", rekao je Dinko Burić.

Milanović je odgovorio da je ova Vlada izabrala svoje ljude koji će nakon promjene vlasti s tom Vladom i otići te da se to radi u ostalim demokratskim zemljama.

"Građani će vidjeti, možda ću im ići na živce, ali ću biti uporan i smiren u tome da vas razotkrivam, da građani vide tko ste i što ste", riječi su Milanovića za koje je dobio pljesak u sabornici.

U obranu vladajućih je, neočekivano, stala pravašica Ruža Tomašić. Ona je upitala što je s HDSSB-ovim kadrovima u Osječko-baranjskoj županiji. Dinko Burić joj je odgovorio da od devet pročelnika u županiji, njih šest nisu članovi HDSSB-a na čemu je poentirao SDP-ov Damir Tomić koji kaže da u Osječko-baranjskoj županiji HDSSB nazivaju i servisom za zapošljavanje kadrova.

"Devet pročelnika koji hodočaste s bilježnicama s popisom stranačkih kolega koje treba uhljebiti, posebice u školstvu u Osječko-baranjskoj županiji. Ovaj trik s članovima i s pročelnicima koji nisu članovi i s osnivanjem udruge koja se isto zove kao stranka, to ću javnosti pustiti da procijeni", izjavio je Tomić. (Mediaservis)

>>>Milanović: Zmajloviću, očekujem da čuvaš Hrvatsku i njenu prirodu!

>>>Burić: Premijeru, slučaj `Holy` je slučaj `barba Luka`, samo malo moderniji

>>>Lesar Milanoviću: Na slučaju Holy smo vidjeli zastrašujuću moć PR-ovaca!

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!