mjesto za top banner

9. SRPNJA 2012. 17:19h

U Saboru o replici, ispravku i evidenciji

Sabornica

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski sabor zasjedanje je danas nastavio je raspravom o Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama saborskog Poslovnika koji, za razliku od prvog čitanja, sadrži i obvezu zastupnika da se kod dolaska u Sabor evidentiraju elektroničkom karticom.

Vladajuća većina predlaže i ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike, ističući da se ispravak netočnog navoda u sabornici često zlorabio na način da se o jednoj temi moglo govoriti nekoliko puta te dulje od vremena koje propisuje Poslovnik.

Stoga predlažu ukidanje tog instituta, ali i izmjenu, odnosno proširenje instituta replike tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje.

Podpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Josip Leko govoreći u ime predlagatelja pojasnio je da se izmjenama saborskog poslovnika pokušalo demokratizirati raspravu u parlamentu, omogućiti bolju artikulaciju stajališta i sprječavanje zloporabe Poslovnika.

U tom smislu bi se ukinuo ispravak netočnog navoda i odlučili smo se za repliku kao demokratskiji oblik, rekao je Leko. Također je rekao da se uvođenjem elektroničke evidencije nazočnosti zastupnika na sjednicama ona biti modernija, preciznija efikasnija i preciznija, te onemogućiti manipulacije.

Reagirao je Josip Đakić (HDZ) ustvrdivši da je ukidanje ispravka netočnog navoda, koji je širi od replike, stavlja "flaster" na usta zastupnika, a Đurđica Sumrak (HDZ) drži da elektronička evidencija neće onemogućiti manipulacije s evidencijom zastupnika.

U prijedlogu izmjena Poslovnika utvrđeno je da bi zastupnici bi izostanak sa sjednice trebali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju.

U konačnom prijedlogu izmjena Poslovnika vladajući su odustali od rješenja po kojem se na plenarnoj sjednici ne bi odmah odlučivalo o prigovoru zastupnika za povredu Poslovnika. Izmjene Poslovnika predviđaju i da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za primanje u državnu službu. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!