mjesto za top banner

4. SVIBNJA 2012. 08:27h

U Saboru izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Drugog i posljednjeg ovotjednog saborskog radnog dana, na dnevnom redu je nekoliko izvješća.

Zastupnici će prvo razmotriti kako je država 2010. godine sa gotovo pola milijarde kuna za ukupno 791 razvojna projekta i programa međunarodne razvojne suradnje i humanitarne pomoći pomagala inozemstvu. Slijedeće na dnevnom redu je izvješće o prošlogodišnjoj provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u kojem se zaključuje kako se uočava trend poboljšanja, ali da je situacija još daleko od toga da su tijela javne vlasti otvorena i transparentna u radu, osobito kada mnoga proglašavaju kao poslovnu tajnu izvješća o radu i plaću i kada pod izgovorom zaštite osobnih podataka uskraćuju informacije.

Sabor bi mogao raspraviti i izvješće o radu pučkog pravobranitelja u 2011. godini u kojoj je zabilježen porast broja pritužbi građana. Uzrok brojnih pritužbi još uvijek je rješavanje postupaka izvan zakonskih pa i razumnih rokova, velik je broj pritužbi na rad sudova i sudaca, a brojni su građani obraćali predstavkama koje ukazuju na opće stanje pravne i socijalne nesigurnosti. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!