mjesto za top banner

10. TRAVNJA 2012. 21:41h

U povjerenstvu za sukob interesa dvoje iz vlasti i opozicije, tri nezavisna

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Novo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa trebalo bi biti imenovano do ljeta. Ministarstvo uprave napisalo je novi Zakon o sukobu interesa koji čeka "ocjenu" Europske komisije.

Dobije li "prolaz", ići će se u osnivanje novog povjerenstva koje će činiti sedam članova, dvoje iz vlasti, dvoje iz opozicije te tri nezavisna člana. Ključnu ulogu imat će povjerenik koji će se, kao i nezavisni članovi, birati u Saboru nakon javnog natječaja. Uloga povjerenika bit će da samostalno daje zaključke je li dužnosnik u sukobu interesa, a konačnu će odluku potom donositi povjerenstvo na čijem će čelu biti oporbeni zastupnik.

Osnivanje Povjerenstva važan je korak s obzirom na to da je sada na snazi staro povjerenstvo u krnjem sastavu jer neki njegovi bivši članovi više nisu saborski zastupnici, koje može tek prikupljati dokumentaciju o dužnosnicima, a ne donositi i odluke. Drugim riječima, već mjesecima nitko nema ovlasti odrediti je li neki dužnosnik u sukobu interesa, a potom ga po potrebi i kazniti.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!