mjesto za top banner

10. TRAVNJA 2012. 21:41h

U povjerenstvu za sukob interesa dvoje iz vlasti i opozicije, tri nezavisna

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Novo Povjerenstvo za spre─Źavanje sukoba interesa trebalo bi biti imenovano do ljeta. Ministarstvo uprave napisalo je novi Zakon o sukobu interesa koji ─Źeka "ocjenu" Europske komisije.

Dobije li "prolaz", i─çi ─çe se u osnivanje novog povjerenstva koje ─çe ─Źiniti sedam ─Źlanova, dvoje iz vlasti, dvoje iz opozicije te tri nezavisna ─Źlana. Klju─Źnu ulogu imat ─çe povjerenik koji ─çe se, kao i nezavisni ─Źlanovi, birati u Saboru nakon javnog natje─Źaja. Uloga povjerenika bit ─çe da samostalno daje zaklju─Źke je li du┬×nosnik u sukobu interesa, a kona─Źnu ─çe odluku potom donositi povjerenstvo na ─Źijem ─çe ─Źelu biti oporbeni zastupnik.

Osnivanje Povjerenstva va┬×an je korak s obzirom na to da je sada na snazi staro povjerenstvo u krnjem sastavu jer neki njegovi biv┬Üi ─Źlanovi vi┬Üe nisu saborski zastupnici, koje mo┬×e tek prikupljati dokumentaciju o du┬×nosnicima, a ne donositi i odluke. Drugim rije─Źima, ve─ç mjesecima nitko nema ovlasti odrediti je li neki du┬×nosnik u sukobu interesa, a potom ga po potrebi i kazniti.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!