mjesto za top banner

2. LIPNJA 2012. 22:19h

U ovom tekstu nema ničega optimističnog: Riječ je o hrvatskom gospodarstvu

vlada, milanović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Pada BDP, a s njim i optimizam građana. Vlada uvjerava kako će gospodarski rast krenuti već u drugoj polovici godine te istovremeno najavljuje rezanje beneficija i otpuštanje viška radnika u javnom sektoru. Analitičari misle da baš i ne idemo u dobrom smjeru.

Što i kako dalje, građani ne znaju. Zadovoljni su oni koji imaju posao, a kada je o krizi riječ jedino što im je preostalo jest: dobro se nasmijati.

No, šalu na stranu. Svjetlo na kraju tunela još se ne nazire. I dok tek rijetki građani s optimizom gledaju na budućnost, većina ih se pribojava crnih prognoza.

Vlada puno priča, a ništa konkretno ne nudi, smatra i ekonomski analitičar Guste Santini. Ono što nas čeka je novo zaduženje i još dublja kriza.

-Tragedija je u tome što nema očekivanja da će se stvari promijeniti. Osim uvjerenja Vlade mi zapravo nemamo nijedan dokaz da bi se stvari mogle mijenjati. Stvari idu u krivom pravcu i to je valjda sada jasno - rekao je Santini.

Sudbina Grčke neće nam se dogoditi, poručuju vladajući, no izgleda kako još malo moramo stisnuti zube.

-Previše se do sad trošilo i rasipalo i to moramo mijenjati - poručio je i premijer Milanović. S njim se slaže i glavni Vladin pregovarač zadužen za sindikate, potpredsjednik Neven Mimica koji poručuje da mjesta za beneficije u proračunu - više nema. Mimica je za Media servis izjavio kako će, ne uspiju li pregovori sa Sindikatima, raskinuti kolektivne ugovore, smanjiti plaće i dijeliti otkaze.

-Ako netko inzistira da se ovi dodaci na plaću trebaju, kao postojeća prava, i dalje održati onda nema nam druge nego razgovarati o tome kako smanjiti ono što zbilja ne mislimo smanjivati. Znači, same iznose plaća i broja zaposlenih - rekao je Mimica.

Višak zaposlenih, i to od 15 do 20 tisuća ljudi je i u javnom sektoru. Oni su postali teret za upravljanje i to je problem koji će Vlada riještiti u naredne dvije godine, najavio je ministar financija Slavko Linić.

-I u Cestama i u Željeznici i u HEP-u, da ne govorimo o Šumama i Vodama. Tu se treba ozbiljno uhvatiti posla jer što bolje budemo upravljali tim sustavima bit će više novaca za investicije - rekao je Linić.

A upravo su investicije Vladina "slamka spasa". U Svetom Martinu na Muri gdje je danas završeno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu moglo se čuti kako će nakon ulasku u Uniju Hrvatska godišnje na raspolaganju imati oko milijardu eura iz EU fondova, a za njihovo je povlačenje ključna dobra priprema države i poduzetnika. Ipak i mali i srednji poduzetnici poručuju državi - ukonite administrativne barijere, omogućite povoljnije kreditiranje! Vlada je već ranije najavila kako bi se u roku mjesec dana u Saboru trebao naći prijedlog novog zakona o poticanju investicija. Potpredsjednik Vlade Čačić siguran je kako će BDP i u naredna tri mjeseca padati, no zadnje bi tromjesečje ove godine trebalo bi pokazati prve pozitivne rezultate.

-Ako tada naši brojevi budu niži od brojeva prethodne godine, onda bi bilo dobro da se lijepo zahvalimo ljudima na povjerenju i da traže pametnije od nas- smatra Čačić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!