mjesto za top banner
Autor: Deana Knežević AUTOR Deana Knežević
Dnevni komentarNajnoviji lanci

9. STUDENOG 2011. 21:49h

U oporbu, ali s Karamarkovim dečkima

Jadranka Kosor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iza samouvjerenog osmijeha ipak je očajnička panika. Samo time neki najnoviji potezi HDZ-a mogu postati objašnjivi. Koalicijom s Kerumom, stranka si je priskrbila masovno ruganje, pogotovo kad se splitski šerif i sam angažirao u eksplikaciji tog poteza, pa vlastitu sestru, Nevenku Bečić, odmah kandidirao za ministarsko mjesto, reklamirajući je kao 'vrhunskog računovođu i knjigovođu'.

Splitskim HDZ-ovcima nije ni do ruganja, koliko su posramljeni. Ali moćan um iz stranačke centrale misli da je baš to pravi korak i da će upravo savez s Kerumom donijeti dobar plasman HDZ-u u 9. i 10. izbornoj jedinici.  U toj neshvatljivoj kombinatorici možda, još je manje razumljivo što HDZ nikakvu koalicijsku kopču u nekim drugim izbornim jedinicama nije ponudio daleko respektabilnijem HSS-u. Stranci, na čijoj je lojalnosti  Jadranka Kosor nakon odlaska Ive Sanadera uspjela vladati još dvije godine bez provjere na izborima.

No sve što HDZ sada radi u kampanji, u krajnjoj liniji radi samome sebi. Ako HDZ-ovce ne smeta to samoizlaganje javnoj poruzi, stvar je u krajnjoj liniji same stranke. Ono pak što stranka priprema u Banskim dvorima, i to sada u posljednjim danima mandata, tiče se sviju.

Dopusti li tehnička Vlada na čelu s Jadrankom Kosor ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku da neposredno prije izbora postavi novog ravnatelja policije, s mandatom od pet godina, te da postavi još oko 700 načelnika u policijskoj hijerarhiji, to će biti teško nasilje nad dobrim demokratskim običajima i provokacija budućoj vlasti. Za postavljanje novog ravnatelja policije bilo je vremena sve od travnja ove godine kad je na snagu stupio novi Zakon o policiji. Ako se za veliku smjenu u policijskom sustavu moglo čekati šest mjeseci, onda se glatko može pričekati još dodatnih mjesec dana. Kao što se čeka, recimo, s imenovanjem novih veleposlanika, pa čak i na tako istaknutom diplomatskom punktu kao što je veleposlanstvo u SAD-u.

Karamarko je formalno u pravu kad kaže da policijski kadar, na čelu s ravnateljem, mora biti nestranački, ali s obzirom da bi do smjene došlo u jeku izborne kampanje kad političke strasti kipe na sve strane, i on će valjda priznati da to nije najpovoljnije ozračje za provedbu natječaja. Kako se radi o stotinama rukovodnih mjesta koje bi popunjavala povjerenstva sastavljena od HDZ-ove vlasti, plan je krajnje bezobziran i skroz proziran.

HDZ si time priprema 'igračku' za opozicijske dane. Ako bi SDP-ova vlast pokušala ikoga od postavljenih policijskih dužnosnika smijeniti, tko bi organizirao prosvjede za zaštitu depolitiziranosti policijskog sustava? Zna se.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!