mjesto za top banner

VUKOVARU SE VRAćA ŽIVOT

6. SIJENJA 2009. 13:18h

U okolicu Vukovara vratilo se 70 posto prognanika

Vukovar

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Vukovarsko-srijemsku županiju vratilo se 37 tisuća prognanika, no u područjima gdje živi srpsko stanovništvo gotovo da nema povratnika.

U Vukovarsko-srijemsku županiju do 31. siječnja protekle 2008. godine vratilo se 36.630 prognanika, što je 70,8 posto od ukupno 51.702 prognanika, prognana iz te županije tijekom 1991. u srpskoj agresiji u Domovinskom ratu, doznaje se u vukovarskom Regionalnom uredu Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Na područje grada Vukovara, iz kojeg je 1991. g. prognana 22.061-na osoba, do sada se vratilo 36.630 povratnika, odnosno 56,9 posto, izjavio je Hini predstojnik Regionalnog ureda Vukovar Ante Drmića.

U statusu prognanika iz Vukovarsko-srijemske županije još se nalazi 584 osobe, od kojih je 545 s područja grada Vukovara, kazao je Drmić dodajući da se mnogi od prognanika ne misle više vratit u područja iz kojih su 1991. godine prognani.

Dio starije populacije umro

- Velik je broj onih koji su se snašli u sredinama u kojima su se nalazili u progonstvu, zaposlili i zasnovali obitelji a jedan dio prognanika starije populacije je i umro - rekao je Drmić, objašnjavajući razliku izme?u broja prognanika 1991. godine, povratnika i onih koji su još službeno u statusu prognanika.

Tako?er ističe kako je brojčano dio onih prognanika koji se ne misle vratit u prijeratne domove u Vukovarsko-srijemsku županiju, dijelom nadokna?en doseljenicima iz drugih područja Hrvatske i BiH.

Samo u Vukovar do sada je po osnovu programa zapošljavanja deficitarnog kadra doselilo 200-ak obitelji iz drugih područja Hrvatske s ukupno oko 800 članova.

Prema podacima Regionalnog ureda Vukovar, povratak je gotovo završio u većini ratom okupiranih mjesta u toj županiji.

Slabiji povratak u općine sa srpskim stanovništvom

Na područje općine Nuštar, iz koje je prognano oko 2098 osoba, vratilo se 1985 odnosno 94,6 posto dok se na područje općine Stari Jankovci od 3.987 prognanika vratilo 3.265 povratnika (82,4 posto).

Velik broj povratnika vratio se i na područje općina Lovas (82,4 posto), Nijemci (88,8 posto), Tompojevci (79,9 posto), Tordinci (85,1 posto), Tovarnik (82,4 posto) te gradova Iloka (79,8 posto) i Vinkovaca (78,4 posto).

I dalje se najmanji povratak bilježi u općinama s pretežito srpskim stanovništvom te se tako u općinu Negoslavci od četiri prognanika nije vratio niti jedan, dok se u općinu Markušica od 133 vratilo 74 povratnika (55,6 posto), u općinu Trpinja od 330 vratilo se 205 (62,1 posto) a u općinu Borovo od 935 vratilo se 260 (27,5 posto).

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!