mjesto za top banner

17. VELJAE 2012. 17:34h

U Križevcima golema skulptura izumitelja Marcela Kiepacha od snijega

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 

Križevački kipar Igor Brkić, poznat po jedinstvenom oblikovanju neobičnih skulptura od drveta, izveo je novi pothvat. Na Trgu Antuna Nemčića s učenicima OŠ Vladimir Nazor postavio je golemu bistu križevačkog izumitelja Marcela Kiepacha. Materijala za kip imali su ovih dana u izobilju, jer izgradili su ga od snijega.

Oblikovanje biste (za koju je Brkiću poslužila fotografija Kiepacha u časničkoj uniformi prije odlaska na front u Rusiju, gdje je 1915. i poginuo u 21. godini), trajalo je nekoliko sati, nakon čega su umjetnik i đaci mogli samo odahnuti i - utopliti ruke.

– Bista je u stilu velikih glava s Uskršnjih otoka, što je hommage ovom izumitelju, a akcijom se pridružujemo gradovima koji po trgovima imaju slične snježne skulpture – objašnjava Brkić, opisujući svoj čin kao "akcijsko kiparstvo koje brzo nestaje ali i brzo nastaje". Uoči ovog djela, kao pripremu Brkić i učenici u srijedu su pred svojom školom izradili i postavili i – snježnu vjevericu.

Snježni Kiepach na trgu nastao je iz dva kubika snijega da bi finalna verzija, reći će autor, težila barem jednu tonu. Nalazi se uz vrtuljak s dinamom, napravljenim po uzoru na Kiepachov revolucionarni izum, a "društvo" mu u blizini radi i bista književnika Antuna Nemčića.

Marcel Kiepach bio je potomak veleposjedničke obitelji koja je ostavila veliki trag u Križevcima, a on sam izumio je žirokompas, dinamo, mali transformator i niz drugih, zbog čega je prozvan i "umnim čudovištem". U svom gradu ima ulicu, ali nema "trajnu" bistu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!