mjesto za top banner

12. OUJKA 2012. 12:17h

U Karlovcu svi pričaju o poskupljenjima...

Foto

Hrvatska
0

Tekst

– Jesam li primijetila da je mnogo toga poskupilo?! Pa sve je skuplje, i više nego što sam očekivala – ogorčena je poljoprivrednica iz Netretića Luca Kučinić.

 Nedostižna primanja

 Kao i mnogi drugi Karlovčani ogorčena je valom povećanja cijena izazvanima porastom cijena energenata za 20 do 33 lipe i opće stope PDV-a na 25 posto. O tome se priča na tržnici, na ulici, u kafićima... Svi se pitaju kako preživjeti.

 – Prije mjesec dana crni kruh je stajao deset kuna. Sada je 12. Za toliko mogu kupiti pet kilograma brašna i umijesiti kruha dovoljno da obitelj ima za čitav tjedan – jasna je računica naše sugovornice. Za mnoge je i vožnja postala luksuz, a zbog novih cijena goriva, u nebo su doslovno otišli i mnogi drugi proizvodi.

 – Benzin je i kod nas poskupio. Sada stoji 1,65 eura. Međutim, hrana i odjeća su tamo jeftiniji nego ovdje – svjedoči Marijana Bošnjak iz Münchena koja, s obzirom na to da povremeno dolazi u Karlovac, možda može bolje procijeniti kretanje cijena u dužem razdoblju.

 Napominje da su plaće u Njemačkoj veće nego kod nas, pa tako ona zarađuje oko 2000 eura, koliko otprilike i njezin suprug. Za većinu Karlovčana to je zasad neostvaren san.

 I dok se građani pitaju hoće li porast cijena osnovnih potrepština stati, u Gradu je čitav dan trajao sastanak na kojem se razgovaralo o prijedlogu nove odluke o odvodnji otpadnih voda na području Karlovca. Odluka ipak nije donesena. Nakon izrade prijedloga svoje mišljenje moraju dati i Hrvatske vode.

 Veći računi za grijanje

 Ako Gradsko vijeće prihvati novu odluku, Vodovod i kanalizacija na temelju toga formirat će novi cjenik, koji trebaju potvrditi Vode i Grad. Stoga se još ne zna koliku će naknadu za rad pročistača otpadnih voda plaćati korisnici.

 – Nadam se da neće uvesti naknadu nakon što je stopa PDV-a za vodu smanjena sa 23 na 10 posto i nakon što su građani bili pogođeni računima za grijanje – kaže povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Karlovačku županiju Nikola Badovinac. Navodi da je prosječna plaća u županiji oko 4300, a mjesečni troškovi života oko 6500 kuna.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!